При нови избори протестните партии качват, ама пак няма 51%-засега!

0
парламент
Източник : Днес.бг

Последните политически събития сочат, че нови предсрочни избори стоят все повече на дневен ред. Какви са нагласите на българите и колко хора биха дали своя вот, ако новите избори са през лятото?

ГЕРБ биха получили около 21,1% от гласовете, а „Има такъв народ“ около 20,3%. БСП са трета политическа сила със 16,5%, следвани от „Демократична България“ с 11,9%, ДПС с 9,4% и „Изправи се, мутри вън“ с 5,9%.

Това показва проучване финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“. То е проведено е сред 1053 лица над 18 г. в страната в периода 16 – 23 април 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

„На изборите имаше изненада, това е така наречения протестен вот и в момента виждаме доразвитие на тази тенденция. ГЕРБ остава първа политическа сила, но с много малка разлика от втората политическа сила“, коментира социологът Добромир Живков.Наблюдава се и висока изборна мобилизация. 60% от анкетираните са заявили, че ще гласуват или го декларират като сигурно свое действие, но „все пак има два месеца и половина до изборите и това ще се отрази“. Процентът е по-висок от гласувалите на изборите на 4 април.
„Има много висока степен на политизация на българското общество“, смята още Живков.

В момента има висока политизация на обществото, а доверието в новия парламент е два пъти по-високо от това към стария.

„Наблюдаваме политически оптимизъм, хората са дали своя глас и имат усещане, че са представени политически. Политиката започна да се случва в парламента, а не на улицата или в Министерски съвет“, каза социологът и допълни, че данните са преди депутатите да бламират своето заседание в сряда.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“. То е проведено е сред 1053 лица над 18 г. в страната в периода 16 – 23 април 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук