Плевнелиев убеден: Руски хакери атакуваха мощно институциите през 2015 г!

0
плевнелиев
снимка:БТВ новините Източник : Днес.бг

Президентът Росен Плевнелиев обяви с „много голяма вероятност“, че руските хакери Fancy Bear, свързани с руското военно разузнаване, стоят зад мащабната атака срещу всички български институции по време на изборите преди 4 г.
„През 2015 г. по време на кметските избори, които бяха комбинирани с референдум, срещу България бе извършена най-силната и мощна кибератака, която някога е извършвана на Балканите. Президентската институция, министерския съвет, сайтът на ЦИК, бяха атакувани по такъв начин, че бяха блокирани. Сайтовете на тези най-важни институции не можеха да функционират. Като държавен глава реагирах моментално. Поисках обяснение от всички служби, поисках в рамките на международно разследване и сътрудничество с всички партньорски служби в рамките на НАТО и Европейския съюз да намерим кой извърши тази кибератака срещу България и българската демокрация. Тя целеше да провали едни демократични избори. С много голяма степен на вероятност на база на писмени документи и доклади, които аз съм прочел – и от български, и от международни партньорски служби, можем да кажем, че зад кибератаката стоеше групата Sofacy или Fancy Bear, която се свързва с руските спец служби, руското военно разузнаване. Същата тази група, за която има големи съмнения, че участва и в манипулиране на избори в САЩ, и в открадването на личните данни от Бундестага и немските депутати“, заяви Росен Плевнелиев пред Нова телевизия.

Възможно ли е да има външна намеса по време на изборите през 2019 г., възможно ли е затова да е „претоплен“ и случаят „Гебрев“ – защото ще има избори не само в България, но и в цяла Европа?

„Възможно е. Ето, че отново се намираме във фазата на съмнение. Народът е казал  – риба се лови в мътна вода. Когато има мътна вода, всеки се опитва. Например, бъдещите губещи в едни кметски избори ще кажат: „Те, бяха манипулирани. Русия го направи. Или обратното. Затова отново всички институции, всички заедно, знаейки, че има съмнения, знаейки, че ние бяхме атакувани в ден на избори, трябва да реагират. Добре де, но къде сме 4 години по-късно? Не вярвам в инсинуации, че те са заложници и не реагират затова. Въпросът е в ефективността на българските институции. Наистина ли винаги трябва да действаме в последния момент? Наистина ли първа някой трябва да ни атакува, да повреди сайтовете, да провали изборите, за да разберем какво се случва? Искаме ли още веднъж да имаме Костинборд – още една изборна манипулаия пред очите на целия български народ? Институциите трябва да могат обективно и превантивно да реагират. Това, което правят англичаните. Би трябвало да се поучим от тях или заедно с тях да реагираме, за да сме полезни на българските граждани, а не само да витае тази фаза на съмнения и притеснения“, заяви още Плевнелиев.

- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук