Петков : Готови сме на правителство на малцинство, а не на извиването на ръце!

0
5
0000532773 article21
Източник : Днес.бг

Готови сме на правителство на малцинството, увери премиерът Кирил Петков, след като лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че политическата сила излиза от коалицията.

„Днес е денят на водораздела, може да сте на страната на корупцията, мафията или да имаме принципна позиция всеки лев да се отчита. Правителството на малцинството е много по-добре, отколкото правителство, на което се опитват да му извиват ръцете и се спират реформи“, отсече той.

„Когато става дума за морал не е да се крием под общи заглавия за нереални претенции, а моралът е, когато кажеш „Не“ на парите да отиват в защитете тези мафиоти, които изнесоха в торби парите“, коментира Петков.

Той обясни, че в последната седмица министър Гроздан Караджов от ИТН поиска безпрецедентно увеличаване на бюджета на МРРБ с 3,6 млрд лева и това е отгоре на съществуващата сума от 2,2 млрд.

„Караждов поиска тези 3,6 млрд лева да бъдат платени насъщите фирми, които бяха разследвани за злоупотреби и когато казахме, че актуализацията на бюджета не е да увеличим бюджета на МРРБ,  а да качим пенсиите, да махнем  ДДС на хляба, да помогнем на работещите, те казаха, че няма да се съгласят. Ние казахме ясно, че това няма как да се случи и когато обещахме на избирателите си, че ще има нулева толерантност към корупцията, ние държим на това“, подчерта премиерът.

Петков очерта още една конфликта линия с ИТН.

„Отделно наминалия коалиционен съвет казахме, че искаме да реформиране КПКОНПИ и начело да застане Рашков, а от ИТН казаха, че не са съгласни и то без доводи. Няма как да стане. Това, което ние сме решени е, че сме готови на правителство на малцинството, но няма да харчим нито един лев без надзор и контрол. Обещанието ни да реформираме  КПКОНПИ  ще се случат и Рашков ще е начело на тази организацията. Васяме закона за  КПКОНПИ още утре“, увери той.

Финансовият министър Асен Василев припомни, че тази коалиция беше сформирана трудно от различни партии по своята същност и като разбиране за икономика, и за социална политика, и за най-добрия начин България да участва на международната сцена.

„Но имаше едно разбиране в основаната на формиране на коалицията и това беше, че ще се сложи край на кражбите и че парите щ бъдат изразходвани прозрачно и целесъобразно. Нашата червена линия е да не допуснем кражба.  Днес сме тук точно заради тази червена линия. Може да имаме различия затова как е най-целесъобразно да се изразходва ресурсът на държавата, но не можем да имаме различия по това, че не трябва да се допускат кражби“, коментира той.