България не вдига ветото над РСМ, потвърди Петков публично и пред Вархеи!

0
252
1366x7681
Източник : Днес.бг

Понеже в последните дни чувам неверни твърдения, че правителството има две външни политики, искам ясно да заявя, че България има три ясни изисквания, за да има прогрес по темата за Северна Македония. Това обяви премиерът Кирил Петков след среща с Оливер Вархеи.“Първо – спазване на рамковата позиция, която беше приета от българския парламент.

Включване на българите в Северна Македония в конституцията на РСМ, за да бъдат защитени техните права. И три – Договорът за добросъседство да се изпълнява. Просто и ясно”, подчерта министър-председателят.
С Вархеи той посочи, че е имал конструктивен диалог. Заедно работят, за да се види дали е възможно ЕС да бъде гарант за тези три условия.

„Аз ясно заявих, че както преди – така и сега, това са трите условия, за които винаги сме говорили. Когато някой прави едностранни фалшиви новини или се опитва да направи политически дивиденти на гърба на тази тема, нека да застане с човека, който му е казал това, и да каже какво точно е имал предвид”, подчерта Петков.

Все още няма решение, което много ни фрустрира, защото не можем да продължим с процеса на присъединяване, коментира комисар Вархеи.

Очаквам все още подкрепата на България и работим за това с всички тези разговори, които проведох тук в София, в такъв редовен порядък и в Скопие, най-накрая европейската перспектива за РСМ ще се изясни и укрепи. Бихме желали да видим постигнато споразумение през юни, затова се срещам с премиера и с външния министър се срещнах тази сутрин, ще се срещна и с президента, добави Вархеи.

Петков коментира и твърденията на Теодора Генчовска, че съществуват паметни записки за срещи негови срещи с европейски дипломати по темата за Северна Македония.

„Когато някой прави едностранни фалшиви новини или политически дивиденти на гърба на тази тема, нека да застане с човека, който това му го е казал, както заставам аз сега редом до господин Вархеи, и да обясни какво има в предвид“, каза Петков.