Пада бойният дух на руските войници на фронта! Разбират че са агресори!

0
129
80e96ad68492d1de2ee9a65550dcc705 398562439[1]
Нюз.бг

В аудиозаписи от фронтовите линии в Украйна руските войници говорят със закодирани армейски послания, като „товар 200“ означават мъртви, „товар 300“ означават ранени. Желанието за бягство е станало достатъчно често срещано, за да говорят и за „500-те“ – хора, които отказват да се бият. Това разкри АП.

Тези позивни се налагат в руския жаргон по време на съветската агресия в Афганистан през 80-те години на миналия ХХ в.

Докато войната на Путин срещу Украйна навлиза във втората си зима, все по-голям брой руски войници искат да се махнат, както става ясно от секретните записи, получени от Асошиейтед прес. Руските войници, които се обаждат у дома от бойните полета на регионите Харков, Луганск и Донецк в Украйна дават ясна представа за бойния дух на руската армия.

Обажданията предлагат рядък поглед върху войната, така както тя изглежда през руските очи – гледна точка, която рядко си проправя път в западните медии, до голяма степен защото Русия е превърнала в престъпление да се говори честно за конфликта в Украйна. Те също така ясно показват как е напреднала войната, от професионалните войници, които първоначално задвижиха пълномащабната инвазия на Владимир Путин, до мъже от всички сфери на живота, принудени да служат в изтощителни условия.

„Тук няма, по дяволите, „да умреш като смелите“, каза един войник на брат си от фронта в района на Харков в Украйна. „Просто умираш като дяволски земен червей.“

Перспективата за нова вълна от мобилизация остава, въпреки че Москва се опитва да примами хората да подпишат договори с военните. Годишният есенен набор в Русия започна през октомври, привличайки около 130 000 нови млади мъже. Въпреки че Москва казва, че наборниците няма да бъдат изпращани в Украйна, след една година служба те автоматично стават резервисти – основни кандидати за мобилизация.

АП провери самоличността на хората в обажданията, като разговаря с роднини и войници – някои от които все още са във война в Украйна – и проучи материали с отворен код, свързани с телефонните номера, използвани от войниците.

Разговорите, събрани през януари 2023 г. — някои от почти най-дългата и смъртоносна битка в Бахмут — бяха редактирани за дължина и яснота. Имената са пропуснати, за да се защитят войниците и техните роднини.

Гласовете в тези призиви са на хора, които не са или не са могли да избягат от мобилизация. Някои нямаха пари, образование и възможности.

Трудно е да се каже доколко тези призиви са представителни за настроенията в руските въоръжени сили, но тяхното отчаяние е съчетано с скок в съдебните дела срещу войници в Русия, които отказват да се бият.