Шолц обеща да удвои подкрепата за Украйна, въпреки бюджетния дефицит!

0
130
768x432[1]
Източник : Нюз.бг

Канцлерът на Германия Олаф обеща да удвои подкрепата за Украйна, на фона на опитите си да увери германския народ и бизнеса, че ще модернизира икономиката, въпреки съдебното решение, което отвори дупка във федералния бюджет, предава „Ройтерс“.

Шолц подчерта подкрепата за Украйна, след като неотдавнашните бюджетни сътресения повдигнаха въпроси за това колко военна помощ Берлин е готов да ангажира. Правителството на Шолц обеща да удвои подкрепата до 8 милиарда евро (8,76 милиарда долара) през следващата година.

„Също така е ясно, че не трябва да се отказваме от подкрепата си за Украйна и за преодоляването на енергийната криза. Това не би било отговорно, това би застрашило бъдещето ни“, каза той.

Решение на конституционния съд преди близо две седмици блокира плановете на правителството да преразпредели неизползваните средства за пандемията към зелени инициативи и подкрепа на индустрията, което поражда опасения, че икономиката на Германия може да бъде допълнително отслабена.

Решението също така постави под въпрос традиционно стриктната фискална политика на Германия и предизвика предупреждения, че компаниите могат да бъдат лишени от подкрепа, за да останат конкурентоспособни в световен мащаб срещу субсидиите, предлагани другаде.

„Би било сериозна и непростима грешка да пренебрегнем модернизацията на нашата страна пред лицето на всички тези остри предизвикателства“, каза Шолц по вереме на 25-минутна реч пред Бундестага.

Канцлерът каза, че правителството му работи с парламента за изготвяне на бюджет за 2024 г. „възможно най-бързо“, който може да включва ограничаване на разходите