От Червения площад Путин обвини Запада за войната, но не обяви края!

0
3
orig1 1
Източник : Нюз.бг

Руският президент Владимир Путин честити Деня на победата над фашизма и нацизма в слово на Червения площад в присъствието на ветерани от Втората световна война и пред строя на военни формирования от всички родове войски, в това число и военни части, дошли направо от фронта в Донбас.

С минута мълчание, чиито секунди по традиция отброи часовникът на Кремъл, бе почетена паметта на загиналите във Великата отечествена война, но заедно с тях и на жертвите от обстрелите в Донбас, както и падналите в „справедливия бой за Русия“, по думите на президента.

В речта си Путин отново мотивира началото на руската инвазия в Украйна със застрашаващото приближаване на Запада към границите на Русия.

„Русия винаги се е застъпвала за създаването на система за равнопоставена и единна сигурност, система, която е жизнено необходима на цялото световно общество“, каза той. Путин припомни, че още през декември, миналата година, Русия предложи да се подпише договор с гаранции за сигурност и „призова Запада към честен диалог и търсене на компромисни решения, които да отчитат интереса на другата страна“ .

„Всичко беше напразно, не пожелаха да ни чуят. Имаха съвсем други планове и ги видяхме“, констатира той. Руският президент заяви, че е имало подготовка за нахлуване в Донбас, а на територията на Украйна са действали чужди съветници, а Киев е заговорил за създаване на ядрено оръжие.

„Така се създаваше абсолютно неприемлива за нас заплаха непосредствено до нашите граници. Русия беше принудена да вземе „предизвиканото, своевременно и единствено правилно решение“ да се защити като суверенна сила и самостоятелна страна“, посочи Путин, като допълни, че руснаците е трябвало да защитят своето население в Донбас.

Руският президент заяви още, че на американските ветерани от Втората световна война е било забранено да дойдат на Червения площад за честването на 77-та годишнина от победата над хитлеризма.

„Известно ни е, че фактически са забранили на американските ветерани да дойдат на Парада на победата в Москва. Но искам да знаят: ние се гордеем с техния подвиг“, обърна се той към тях. Путин добави благодарности и към английските войници, към французите, към участниците в съпротивата, към китайските партизани и всички останали, които „са разгромили нацизма и милитаризма“.

Путин благодари специално на опълченците на Донбас и поздрави руските въоръжени сили преди началото на парада с пожеланието за руска победа без да уточнява какво означава това и без да конкретизира кога ще приключи „специалната военна операция“, както Русия нарича военните действия в Украйна.

„Сега, в тези дни, вие се сражавате за нашите в Донбас, за сигурността на нашата родина Русия“, обърна се Путин към военните на площада. Той посочи, че страната се гордее с доблестното поколение на победителите.

Руският президент обеща подкрепа за децата на загиналите и ранени офицери и войници в Донбас и обяви, че е подписал указ за това. Според документа те ще влизат във ВУЗ без изпит.

Парадът обаче беше доста по-кратък от друг път, а дефилирането в небето на бойната авиация бе отменено. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков това се е наложило заради лошо време, съобщи ТАСС.

Веднага след парада Путин се поклони пред Паметника на незнайния воин. Руският президент положи карамфили на обелиските на градовете-герои от Великата отечествена.