Османи отново осъди побоя срещу българин, но призова да спрат провокациите и от наша страна!

0
15
980x551 16701577061
Източник : Нюз.бг

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи отново осъди побоя срещу македонския гражданин с българско самосъзнание Христиан Пендиков, като призова и за спиране на провокациите срещу всички етнически общности в РСМ, в това число и срещу македонската такава от български политици.

Османи и българският външен министър Николай Милков посетиха Пендиков, който е секретар на българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид, във Военномедицинската академия в София, където той бе транспортиран за лечение.

Буяр Османи обеща съдействие от страна на местните власти по случая

„Още веднъж силно осъждам нападението срещу нашия съгражданин Христиан в Охрид, току-що имахме възможност да го видим и да му пожелаем бързо възстановяване.

Северна Македония ще се погрижи да има нулева толерантност към насилието като отговор на какъвто и да проблем, а най-малко на етическото съжителство, което е нещо свято, което градим през последните 30 години в Република Северна Македония. Държавата ще се погрижи да се създаде атмосфера на нулева толерантност към насилието“, увери македонският дипломат номер едно.

Османи подчерта – следва да се прекъсне цикълът на „провокации и насилие“ от двете страни и да се приложи позитивният дневен ред, който двете правителства се стремят да наложат.

„Българската общност ще е уважавана общност в РСМ, ще има всички права, свободи и привилегии, както всяка една друга. Но искам и да отбележа, че и провокациите към другите общности… Първо, няма да позволим отричане на българската общност в РСМ, както няма и да допуснем отричане на македонския народ. Затова бих препоръчал да спрат и тези провокации. Всяко идване в Република Северна Македония с цел отричане на македонския народ, трябва да се адресира сериозно„, заяви той.

В конкретика Османи визира „посещения на политици“ от България в Скопие с цел провокация, без да споменава конкретни имена. Последното посещение на български политик край Вардар бе на председателя на „Възраждане“ Костадин Костадинов.