Ново вето на Радев. Не одобри скъпите съдебни такси! Президентът върна Административнопроцесуалния кодекс!

0
rumen radev prezident
Източник : Днес.бг

Президентът Румен Радев не хареса поправките, които парламентът прие на 25 юни в Административнопроцесуалния кодекс и го върна за ново обсъждане.

Ветото на държавния глава е с мотива, че с поправките уредбата се отдалечава от основни конституционни начала и деформира традиционни принципи и постижения на административното право.

Според него с тях ще се намали интензитетът на защитата на правата на гражданите и юридическите лица относно актове, издавани от позицията на власт и изискващи подчинение.

Тези разпоредби ще се отразят неблагоприятно на ролята на административното правосъдие да бъде защитник на обикновения човек срещу незаконосъобразните действия и произвола на администрацията, мотивира се Радев, цитиран от прессекретариата на „Дондуков“ 2.

Той не е съгласен и с разпоредбите за правилата за подсъдността, закритите съдебни заседания, драстично увеличените такси в касационното производство и премахването на касационната инстанция в редица специални закони.

Президентът подчертава, че съдържанието на правото на защита многократно е тълкувано от Европейския съд за правата на човека, който приема, че държавата не трябва да поставя правни и практически пречки пред неговото упражняване.

Според него като създават неясна родова подсъдност, увеличават разходите за правосъдие с приетата местна подсъдност, предвиждат необосновано драстично увеличаване на таксите в касационното производство и премахват касационната инстанция в специални закони, оспорените промени поставят именно такива пречки.

Тези разпоредби ще намалят способността на административното правосъдие да бъде сред основните фактори, които гарантират баланса и контрола между властите в държавното управление и върховенството на закона. Така е застрашен правовият и демократичен характер на съвременната държава, аргументира се още Радев.


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук