Министър Денков : 5 дни междусрочна ваканция, а с уикендите става 9!

0
56
orig1 8
Източник : Дир.бг

Просветният министър проф. Николай Денков предлага 5-дневна междусрочна ваканция за учениците във връзка с пандемията, като реално на децата ще се съберат общо 9 дни почивни с включването на двата уикенда между 31 януари и 5 февруари. Така децата ще се завърнат в клас на 7 февруари. Решение за междусрочната ваканция ще бъде взето на отрасловия съвет в петък. Това стана ясно от брифинг на просветният министър, но който той представи.

В последните дни министър Денков получи предложения от синдикатите за по-дълга междусрочна ваканция за учениците. Мотивите за това са свързани с повишения брой на заразени ученици и учители.

Няма никаква причина да затваряме училища на национално ниво, локалният подход остава, категоричен бе министърът.

Данните от тази сутрин показват, че в България от коронавируса са карантинирани 3,6 процента от учителите, от непедагогическия персонал – 2,3 процента, а карантинираните ученици и деца са 2,58 процента.

„Най-добрият вариант е в седмицата след края на учебния срок да бъдат обявени неучебни дни и така да се получат общо 9 дни, неучебни. Тези решения е редно да се обсъждат на отраслов съвет, който е насрочен за 1 ч в петък. Това е предложението, с което аз ще вляза в него“, обясни Денков.

Образователният министър заяви, че в неговите правомощия е да обяви такива неучебни дни и това е първият случай, в който той смята да се възползва от тази възможност.

„Досега затварянето на училищата винаги е било от страна на Министерството на здравеопазването и във връзка с епидемичната обстановка, те ще имат такава възможност. Една от причините да предлагам точно този период за неучебни дни е, защото има очаквания тази седмица да бъде близо до върха на настоящата вълна от коронавируса“, каза министър Николай Денков.

Денков отбеляза, че има изключително голям разнобой сред родителите за присъственото обучение и уточни, че между 12 и 15 процента от учениците учат неприсъствено вкъщи, основно по желание на родителите или по тяхно собствено желание, когато са гимназисти.

Няма заповед децата, които учат в онлайн среда, да бъдат изпитвани в учебна. Това е само препоръка. Разбира се, че в момента не е удачно да се форсира присъственото изпитване, обясни още Денков.