Мика Зайкова : Вземането на заем може да означава, че във фискалния резерв няма нищо!

0
13
зайкова
Мика Зайкова Източник БГНЕС

Струва ми се, че да бързат да направят това нещо, на практика означава, че във фискалния резерв няма не 10 милиарда, а няма нищо. Защо ще взимаме заем, след като можем да се преборим за тези безлихвените пари от Фонда за възстановяване? Ние, сега, в края на годината, когато е най-трудно и най-скъпо, ще правим сесии да продаваме облигации. И всичко се прави тихо, потайно.

Това каза пред Фрог Нюз финансовият експерт Мика Зайкова. Ето какъв анализ направи тя пред екипа ни.

Г-жо Зайкова, днес финансовият министър Кирил Ананиев обяви, че ще бъде взет заем от 5 милиарда лева. Вчера сумата беше 4 милиарда. Как ще коментирате това?

Това е изключително притеснително. Трябва спешно някоя от парламентарно представените партии да поиска подробна и точна информация за състоянието на фискалния резерв и най-вече за състоянието на „Сребърния фонд“.

Бързането е притеснително. В момента е най-неблагоприятният момент да се тегли заем. Защото лихвите няма да бъдат малки. Ситуацията е такава в момента, че дори да го направят във вид на облигации, едва ли ще могат да ги пласират. Вече два пъти се опитваха и два пъти не успяха да пласират за един лев облигации, ако си спомняте.

Сега обаче, министърът твърди, че към 30 годишните облигации, които са предложили, има много по-голям интерес и дори това е причината да бъде повишен заемът.

Така ли? Ще видим какво ще успеят да продадат. Дори да има интерес ще бъде скъп, в смисъл такъв, че облигациите, които са с по-дълъг срок на възвръщаемост обикновено имат ниски лихви.

Но при сегашната ситуация, когато цяла Европа е в рецесия и това е факт, когато вече госпожа Лагард (б.а. – Кристиан Лагард, ръководител на Международния валутен фонд) се затруднява да помага и все повече мисли, че трябва да се разчита на фискалните действия, отколкото на паричната политика, т.е. да се изкупуват акции или да се пласират облигации.

Г-жа Лагард също е разтревожена за състоянието, защото дълговете стават страхотни, много високи. Можете ли да си представите какво означава трилионен дълг? А Европа върви към три трилионен дълг.

Отново искам да кажа – това е най-неблагоприятният момент да пласираме наши ценни книжа, които нямат кой знае каква голяма стойност, защото инвеститорите се въздържат от купуването на облигации, защото това е временна инвестиция независимо дали са 10, 15 или 30 годишни. Такава временна инвестиция всеки момент може да бъде преподадена, изтеглена или ликвидирана от конкретния инвеститор. Проверих и се вижда, че облигациите са взети, но каква е цената. Това е въпросът.

Струва ми се, че да бързат да направят това нещо, на практика означава, че във фискалния резерв няма не 10 милиарда, а няма нищо.

Казвате, че трябва някоя от опозиционните партии в Народното събрание да попита за състоянието на фискалния резерв. Не може ли друг да попита – граждански организации, НПО-та?

 

На Бойко Борисов му се вижда края, щом и американците подкрепиха Цветан Цветанов, той е свършен. Но не в това е работата, а в това, че не подава оставка. А другите в точно този момент правят избори, ще правят конгреси и продължават да се карат вътре, вместо да си вършат работата, т.е. поне да искат отчет.

Защото, напомням ви, те твърдят, че е 10 милиарда. Знаете, че по бюджет във фискалния резерв не може да има по-малко от 4 милиарда и половина. Така пише в бюджета. В рамките на тази сума, около 3 милиарда е „Сребърния фонд“, който е във състава на фискалния резерв. Фактически би трябвало да има някакви 4-5 милиарда.

Според мен няма стотинка.

Бойко Борисов похарчи всичко. Знаете как хвърля, а това което прави е кошмар – тук хвърля едни милиони, там други хиляди и стотици хиляди и непрекъснато твърдят, че имат излишък. Този излишък е имагинерен и ще ви дам само един пример за това – в бюджета пише, какви са капиталовите разходи, които трябва да направи правителството, а те са много важни, защото други капиталови вложения няма. Никой инвеститор не идва тук, за да влага, защото никой инвеститор няма доверие, защото има корупция и няма съдебна система. Това са единствените истински капиталови вложения, които могат да се вложат съгласно разчетите в бюджета.

Само че за пологодието, ако погледнете ще видите, че от 2,8 милиарда, които трябва да бъдат изразходвани, са вложени само  254 хиляди лева, т.е. някъде около 10%. Това не са спестени пари. Той разхищава парите, които могат да родят нови технологии, стоки с висока добавена стойност, ако те наистина се вложат като капиталови разходи в съвместни или дори държавни предприятия.

Работата е там, да се поучават стоки и услуги с висока добавена стойност, а това става като влагаш пари в нова техника и нова технология, изкуствен интелект  и т.н.

Това е така нареченият излишък, но този излишък, който харчи той е имагинерен. Той трябва да се върне в капиталовите разходи. За да харчи така означава, моето лично предположение е, че там няма и стотинка. И това е трагедия. За това бързат с този заем. Защо го взимат сега?

Защо ще взимаме заем, след като можем да се преборим за тези пари? Ние, сега, в края на годината, когато е най-трудно и най-скъпо, ще правим сесии да продаваме облигации. Защо не вземем от безлихвените заеми от Фонда за възстановяване? Само сметнете колко е 1,375 %, което е близо 1.5 върху 5 милиарда. Взимаме сега скъпо и прескъпо. И всичко се прави тихо, потайно и само колкото да крадат, извинявам се за израза, но е така.

                                           Интервю на Диана Йонкова  Фрогнюз


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук