Майка на руски войник : В Украйна няма синове на държавни служители, спрете войната! Войнишките майки започват да се ядосват!

0
44
0000536853 article21
Източник : Днес.бг

На 20 февруари Валя получава обаждане от сина си в руската армия. Подразделението му беше „на учения“ близо до украинската граница.

„Каза, че тренирали стрелба и живеели в палатки“, разказва Валя пред BBC. „Това беше последният път, когато говорих с него.“

Четири дни по-късно руските войски нахлуват в Украйна.

Офанзивата на Русия донесе неизброими страдания в Украйна. Откакто президентът Владимир Путин нареди инвазията, хиляди цивилни бяха убити в страната. Но у дома също има последствия за семействата на руски военнослужещи, изпратени в битка.

Валя не е истинското й име. Опасявайки се от последствия от страна на властите, ако проговори, майката моли нейната самоличност да остане скрита. Но тя иска да сподели историята си. Тя иска да говори за сина си и какво мисли за „специалната военна операция“ на Кремъл.

„В началото на март ми се обади един сержант от базата на сина ми. Вероятно е звънял на всички родители“, споделя тя. „Той ми каза, че момчетата са добре, че се свързват с тях всеки ден. Поддържахме връзка през целия март и той непрекъснато казваше, че са добре.“

„Тогава един мъж, който твърди, че е приятел на сина ми, ми изпрати съобщение. Не го познавах. Той ме намери в социалните мрежи. Каза ми, че кракът на сина ми е бил отксънат и той е мъртъв. Звънях много и се опитах да се срещна с официални лица, но никой не можа да ми каже нищо“, допълва Валя. „Накрая сержантът, с когото разговарях, ми каза: „За последно се свързахме с вашия син на 23 февруари“.

Жената го попитала: „Тогава защо се обаждате за да кажете, че всичко е наред? Само за да ни успокоите?“

„Съжалявам, аз съм само сержант“, отговорил той.

Валя се опитала да разбере повече. „Писах на звеното на сина ми“, спомня си тя. „Писах на военното окръжие. Писах на Министерството на отбраната. И после пак на всички. Никой не ми е дал основната информация: къде, кога и как е изчезнал синът ми. Казаха ми само, че е участвал в „специалната военна операция“ и че е в неизвестност.“

Колко руски военни са убити в Украйна? В Русия е криминално престъпление да се съобщава нещо различно от официалните данни. Но и официални данни няма – Кремъл не е обновявал официалния брой на загиналите войници от 25 март. Тогава той възлизаше на 1351 убити руски войници. Следващия месец Кремъл призна „значителни“ загуби на войски в Украйна.

В опит да оправдаят инвазията, руските власти и държавните медии се опитват да дехуманизират украинците в очите на руската общественост. Заклеймяват украинските войници и служители като „ултранационалисти“ и „нацисти“, те твърдят, че Украйна е агресор, а Русия освободител.

Но Валя не вижда Украйна като враг.

„Ако страната ни беше нападната по този начин, ние също щяхме да се защитаваме, както те го правят. Бихме се защитили и щяхме да сме ядосани“, казва тя.

Много руснаци вярват на официалната правителствена линия и подкрепят „специалната военна операция“, както им се представя по държавната телевизия. В Русия Кремъл контролира телевизията и следователно съобщенията.

Но не напълно. Валя поддържа връзка с майки на войници от цяла Русия. Тя твърди, че сред майките расте недоволството към властите за това кого изпращат да се бие в Украйна.

„Мразят правителството. Мразят Путин“, казва Валя. „Всички те искат тази война да свърши. Всички майки го искат. Ние сме най-ниската класа. Ние сме обикновени селски хора. Всички момчета, които се бият, са от отдалечени региони на Русия. Не са московчани. Там няма синове на държавни служители.“

„Ако майките на всички войници там сега и майките, които са загубили синове, ако всички се надигнат, можете ли да си представите колко голяма би била тази армия? И ще го направят. Нервите им ще се скъсат. Спрете. Спрете всичко това. Спрете и защитете нашите деца“, призовава Валя.

Откакто говори с BBC, Валя получава официално известие, че синът й е убит в Украйна. Още един руски войник, който няма да се върне у дома.