Лидия Шулева : Грозно е заиграването с пенсиите от партиите!

0
suleva1

По-старите пенсии нямат тази покупателна способност, която имат новите. Това е заради осигурителния доход. Добавката от 120 лева ще успеят вероятно да я обезпечат, но е доста грозно заиграването. Ясно е, че пенсиите са ниски и подхвърлянето на едни пари на пенсионерите, които могат да им се отнемат, не е добре. Можеше още миналата година да се направи преизчисление на пенсиите.”

Това каза пред БТВ Лидия Шулева, бивш вицепремиер и социален министър и добави:

„Такава е ситуацията и с внасянето на актуализацията на бюджета. Едва ли когато се обяви, че ще се внесе актуализация от министъра на финансите и от социалния министър, те са си представяли, че в парламента няма да има управляващо мнозинство. Това са дните след вторите избори. Всички очакваха, че ще се състави управляващо мнозинство в парламента, което да поеме отговорността от актуализацията на един бюджет.

Идеята беше да се спази максимално законът за държавния бюджет. Но видяхме какво се случва без управляващо мнозинство. Започват т. нар. плаващи мнозинства без отговорност. За едни гласувания имаме едни мнозинства, за други гласувания – други, и в края на краищата връх взе абсолютният предизборен популизъм.

Не може да се правят промени в пенсиите през актуализация на бюджета. Правилно беше да се заложат 50-те лева добавка за Ковид, нормално е едно редовно правителство да се занимава с актуализация на пенсиите. За тези години нито едно редовно правителство не успя да реши въпроса с преизчислението на пенсиите, които изоставаха заради увеличения осигурителен доход.

 


- Реклама -