Анализаторът Калоян Константинов : ИТН си отиват заради агресивно, авторитарно и арогантно поведение!

0
zx952y526 42180891
Източник : Днес.бг

– Г-н Константинов, казват, че ще има избори до дупка, докато олигархията се разбере, кой и как да управлява България. Вашият коментар по въпроса.

– Олигархията не споделя плановете си с мен, за добро или за лошо. Мога да кажа, че избори до дупка са възможно най-лошият сценарий, на който ставаме свидетели. Харчат се излишно пари, държавата стои без редовно правителство насред здравна криза и задаващи се икономически и бежански кризи. Пълен абсурд. Това сапартиите, това е положението. И да има нови избори, на какво се надяват – някоя от тях да мръдне с няколко процента нагоре, с няколко надолу?

Чудеса няма как да станат и вариантите за управление са три: коалиция между ИТН, ДБ, ИБНИ и БСП; коалиция между ГЕРБ, ДПС и друга партия (БСП или ИТН); превръщане на служебното правителство в редовно или излъчване на независим експертен кабинет, който да не е обвързан с нито една от партиите в парламента. Харесва ни или не, това е положението. И за мен е странно, че партиите, особено ИТН, не го разбират.kaloian konstantinov21

В момента всички партии – макар и някои повече от други – вредят на обществото, защото ги интересува най-вече собствения образ, надявайки се на 2-3% повече при следващите избори. Затова и се намираме в нелепата ситуация всяка партия да напада всяка друга. Дори ДБ и ИБНИ не си цепят басма.

– Свърши ли шоуто на „Има такъв народ“? Ще има ли преразпределение на гласовете на партията на Слави към други партии?

– Не само социологическите проучвания, но и моите лични наблюдения показват голям отлив на гласове от ИТН. Причината е поведението им от края на вторите избори насам – твърде агресивно, авторитарно и арогантно. Скандали като този с очевидно изплагиатстваната книга на Пламен Илиев и упоритият отказ на ИТН да признае грешката си – направиха изключително лошо впечатление. А скандалите и провокациите от тяхна страна далеч не се изчерпват с цялата история около Илиев. Те сякаш избухват ден след ден: Ники Илиев, Пламен Николов, приватизацията на ББР и магистралите са само върхът на айсберга.

Много хора имаха надежда, че ИТН са алтернатива и най-сетне истински хора от народа ще дойдат на власт. Слави и екипът му станаха част от семействата на поне 1/3 от българите в период от близо 2 десетилетия. Очакванията и вярата в тях бяха огромни. Много души все още не искат да повярват в това, което се случва. Други не могат да разберат. Затова смятам, че е рано да ги отписваме, но категорично няма да са първа сила в следващия парламент. Не може да пропуснем покрай ушите си колко много хора, които през годините са били близки до г-н Трифонов и предаването му – се обявиха против неговото лично поведение и това на партията му. Странно е защо ИТН изглежда глуха за този приятелски огън.

Паралелите между диванчето и джипката, между един навъсен вожд, който ни се кара, и друг навъсен вожд, който обяснява колко сме неблагодарни, между една партия, която отказва да поеме вина за очевидни грешки и глупости, и друга, която ни лук е яла, ни лук е мирисала – са плашещи.

Резките, нелогични и изненадващи изказвания и предложения на ИТН накараха много хора да се замислят дали при ГЕРБ все пак не беше лошо, но стабилно. Други ще се насочат към по-малки партии като тази на Божков, „Възраждане“ и ВМРО (макар да не са по-добър избор). Трети със сигурност ще отидат при ДБ и ИБНИ.

Изглежда, че БСП отново ще са губещите, защото те така и не могат да намерят своята политическа идентичност. В момента социалистите са по-десни от ДБ и ИТН взети заедно. Това отблъсква и без това намаляващия им по биологичен път електорат, а младите просто не могат да се разпознаят в една архаична партия, в която родовите връзки изглеждат по-важни от личностните качества и професионализъм.

– Как ще коментирате скандала за подкупа между ИТН и Татяна Дончева? Опит ли е това лидерката на „Движение 21“ да бъде компроментирана и зачеркната от политическия живот на държавата?

– Изключително интересно, но и притеснително е, че откакто минаха вторите избори – ИТН сякаш забравиха за ГЕРБ и ДПС и спряха да говорят за техните поразии, калинки и проблеми. Вместо това фокусът на нападките им се измести върху потенциалните коалиционни партньори и то персонално, не само партийно: Христо Иванов, Манолова, Хаджигенов, Дончева, Кирил Петков, Асен Василев и др.

Ако слушате ИТН, най-големият проблем на държавата последните години е бил Христо Иванов, а не Бойко Борисов. Странно е, да не кажа подозрително. Как очакват да управляват с тези хора, които те месеци наред не спряха да нападат? Един ден искат подкрепа за мандата си от ДБ и ИБНИ – на следващия ги оплюват. Един ден канят Асен Василев и Кирил Петков в кабинета си – на следващия ги обвиняват в измами и престъпления.


- Реклама -