Лидерът на „Ал Кайда“ Айман ал Зауахири е бил убит в неделя, 31 юли, в афганистанстанската столица Кабул. Това е станало при атака на ЦРУ с безпилотен самолет, предаде „Ройтерс“. Американският президент Джо Байдън потвърди, че Зауахири е ликвидиран в резултат на антитерористичната операция на американските въоръжени сили в Афганистан. „Фронта ал Нусра” се разделя с „Ал Кайда” и си сменя името „Фронта ал Нусра” се разделя с „Ал Кайда” и си сменя името По-рано Зауахири обяви, че ако пречат на единството и работата Айман ал Зауахири е родом от Египет, смятан за дясната ръка на Осама бин Ладен. След като през май 2011 г. Осама бин Ладен е убит, Айман аз Зауахири става лидер на „Ал Кайда“. В същата година – през 2011 г. американските власти обявиха награда от 25 милиона долара за всяка информация за новия лидер на терористичната групировка. Във връзка с нападението в Кабул Джо Байдън подчерта, че по време на него не е имало жертви сред местните жители. Без наранявания са и роднините на Айман аз Зауахири. Президентът Джо Байдън бе категоричен, че няма да позволи САЩ да допуснат Афганистан отново да се превърне в убежище на терористите. Междувременно говорителят на талибаните Забихула Мудхажид потвърди, че САЩ са извършили атака. Без да навлиза в повече подробности, той я определи като нарушение на „международните принципи“. „Ал Кайда“ зове за атаки срещу САЩ, Русия, Израел и европейски страни „Ал Кайда“ зове за атаки срещу САЩ, Русия, Израел и европейски страни Айман ал Зауахири напомни за себе си Смъртта на Зауахири е най-сериозният удар срещу „Ал Кайда“ след убийството на лидера на групировката Осама бин Ладен през 2011 година!

0
222
768x4321 1
Източник : Нюз.бг

Лидерът на „Ал Кайда“ Айман ал Зауахири е бил убит в неделя, 31 юли, в афганистанската столица Кабул. Това е станало при атака на ЦРУ с безпилотен самолет, предаде „Ройтерс“.

Американският президент Джо Байдън потвърди, че Зауахири е ликвидиран в резултат на антитерористичната операция на американските въоръжени сили в Афганистан.

Айман ал Зауахири е родом от Египет, смятан за дясната ръка на Осама бин Ладен. След като през май 2011 г. Осама бин Ладен е убит, Айман аз Зауахири става лидер на „Ал Кайда“.

В същата година – през 2011 г. американските власти обявиха награда от 25 милиона долара за всяка информация за новия лидер на терористичната групировка.

Във връзка с нападението в Кабул Джо Байдън подчерта, че по време на него не е имало жертви сред местните жители. Без наранявания са и роднините на Айман аз Зауахири.

Президентът Джо Байдън бе категоричен, че няма да позволи САЩ да допуснат Афганистан отново да се превърне в убежище на терористите.

Междувременно говорителят на талибаните Забихула Мудхажид потвърди, че САЩ са извършили атака. Без да навлиза в повече подробности, той я определи като нарушение на „международните принципи“.

Смъртта на Зауахири е най-сериозният удар срещу „Ал Кайда“ след убийството на лидера на групировката Осама бин Ладен през 2011 година