Кирил Петков : Отивам в Скопие не с анекс към договора, а с готовност за ново начало!

0
7
orig1 9
Източник : Нюз.бг

Не идвам с никакъв анекс към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, а с конструктивен тон и готовност за ново начало, което ще бъде по-динамично, по-практично, освободено от досегашните декларативни стремежи и насочено към конкретните важни въпроси, които засягат всекидневието на гражданите на двете страни.

Това заявява премиерът Кирил Петков в разпространено днес интервю за македонската агенция МИА, дадено преди посещението му в Скопие във вторник.

Петков, който е първият чуждестранен държавник, който идва на посещение в Република Северна Македония след избирането на новото правителство, казва в интервюто за МИА, че „няма подготвен документ, тъй като всички тези документи нямат смисъл, ако не им дадем истинска мотивация, че трябва да свършим работа.

Задачата ни е да направим програма, да направим работни групи, да започнем диалога, да имаме чувство на взаимно доверие и от двете страни да има добри намерения, да си поставим целите, които искаме да постигнем в максимално кратък период“, подчертава Петков за МИА, цитиран от БТА.

„Ние трябва постоянно да общуваме, да напредваме. Надеждата ми е следващите месеци това да е реално и това се опитвам да договоря по време на посещението. Не искам само политиците да идват и да говорят. Когато говоря за икономика, искам да видя всички наши фирми, които искат и имат интерес към Република Северна Македония, всички ваши фирми, които имат интерес към България.

На тази среща политици не са необходими, на тази среща са необходими хора, които искат да работят, да правят бизнес заедно“, добавя Петков. Той напомня, че лично като премиер не може да разбере как все още между София и Скопие няма пряка авиолиния.

„Всъщност можем за времето, за което ще си свършим работата. Това искам да кажа. Значи ако сега кажа определен срок, шест месеца, започваме със същата декларативност. Трябва да видим какви са въпросите, как ще ги решаваме. Срокът зависи само и единствено от готовността на всяка от страните да подаде ръка и заедно да свършим работата“, казва Петков.

Премиерът говори за очакванията България да влезе в еврозоната, за натиска върху България спорът да бъде решен, за ситуацията на Балканите.

МИА ще излъчи утре пълния текст на интервюто на българския премиер, заедно с видео материал.