Кирил Петков : Няма да даваме оръжие на Украйна!

0
6
orig1 7
Източник : Нюз.бг

Няма да предоставяме оръжие на Украйна, каквато заявка направи вчера посланикът на Украйна в София Виталий Москаленко. Имаме решение на парламента, първата украинска военна техника за ремонт идва в страната ни, подкрепяме украински бежанци на наша територия.

Това, което сме обещали, ще направим, категоричен бе премиерът на България Кирил Петков в отговор на въпрос дали България ще даде и оръжие на Украйна. Премиерът изрази недоволство, че темата се повдига на всеки две седмици отново и отново.

Ще ремонтираме техника, повтори Петков решението на 47-ото народно събрание.

С всички мерки сме подкрепили санкциите спрямо Русия, Българската държава е направила достатъчно, каза Петков.

Нинова не иска и да вижда писмото на Москаленко за оръжие

Казусът е затворен, парламентът реши, убедена Корнелия Нинова

Относно ветото на България върху начало на преговорите на РС Македония за членство в ЕС Петков не смята, че става въпрос за политически натиск.

Нищо няма да направим под натиск, това, което се опитваме да направим е да се види дали правата на българите в Северна Македония могат да се гарантират през европейския процес, поясни Петков. 

В момента правят тези преговори – дали българската позиция може да се гарантира през европейски процес, а не някой да ни натиска или каквото и да е било“, каза Петков.

С него помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид не е водил разговор, както вчера с президента Румен Радев.

Стана ясно и че късно снощи е проведен разговор и между Радев и френския президент Макрон, по време на който разговор са разменени позиции по отношение на европейската перспектива на РСМ.                                                                „Българският държавен глава е изрази очакването на страната ни за конкретни резултати от РСМ в изпълнението на Копенхагенските критерии за членство, които да придвижат напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка“, съобщиха от президентството. Кирил Петков не е разговарял и с Емануел Макрон.

Премиерът е на посещение в Садово за среща със земеделски производители, чиято реколта бе силно засегната от падналата градушка.