Радев към Макрон : Чакаме конкретни резултати от РСМ в изпълнение на критериите за ЕС!

0
5
orig1 5
Източник : Дир.бг

Късно снощи президентите на Франция и България Еманюел Макрон и Румен Радев проведоха пореден телефонен разговор, по време на който бяха разменени позиции по отношение на европейската перспектива на Република Северна Македония (РСМ). Това съобщиха от прес секретариата на президента Румен Радев.

Българският държавен глава изрази очакването на страната ни за конкретни резултати от РСМ в изпълнението на Копенхагенските критерии за членство, които да придвижат напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка, посочват от „Дондуков“2.

По-рано Френският президент Еманюел Макрон изрази готовност да събере в Париж, „когато му дойде времето“, представители на властите в София и Скопие, за да сключат двустранно споразумение, което би позволило да започнат преговори за присъединяване на РСМ към ЕС.

Макрон е изразил своята „пълна подкрепа за споразумение между двете страни“.

Информация, че Франция може да посредничи в тези отношения, се появи още преди седмица, когато се заговори за обща визита на Румен Радев и премиера Кирил Петков във Франция. Премиерът не коментира, докато държавният глава отхвърли тези твърдения.