Израел посочи условията за удължаване на примирието!

0
315
Palestinian prisoners released by Israel arrive in Ramallah
Нюз.бг

Израел може да удължи прекратяването на огъня, ако „Хамас“ освобождава по 10 заложници за всеки ден на мълчание и очевидно „Хамас“ е готов да се съгласи с това, съобщава кореспондентът на Би Би Си в Йерусалим Уго Бачега.

Според представител на палестинските власти се обмисля освобождаването на още 20-40 заложници, което може да удължи прекратяването на огъня с още 2-4 дни.

Но също така има опасения, че по-дълъго затишие ще позволи на бойците да се прегрупират, преди да се поднови израелската военна кампания.

Преди ден израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че е готов да удължи споразумението за прекратяване на огъня, но целта на ИД остава пълното унищожаване на Хамас.

Според палестински източници шест палестински жени, които са били затворени в Израел много преди 7 октомври, не са били включени в списъка на хората, които Израел планира да освободи в понеделник.

Това може да е една от причините за разногласията, възникнали между Израел и „Хамас“ като част от размяната на израелски заложници и палестински затворници.

Палестинската страна казва, че от 38 палестински жени, арестувани преди екстремистичната атака срещу Израел, 32 досега са освободени.

Това не са всички палестински затворнички, държани в израелски затвори, но според „Хамас“ тези шест жени трябва да бъдат освободени, защото са били в затвора от най-дълго време.

„Хамас“ призовава Израел да приложи този принцип при освобождаването на палестински затворници.

Една от жените, които „Хамас“ иска да освободи, е 16-годишната Нафуз Хамад от Източен Йерусалим, която намушка до смърт израелска жена преди две години и миналата седмица беше осъдена на 12 години затвор.

Според палестински източници нейното освобождаване се е очаквало още миналия четвъртък.


ADS