Изправи се! Мутри вън! предлага електронно дистанционно гласуване, нов МИР в Чужбина и намаляване прага за преференциите!

0
mashinno glasuvane 277839 810x01 1

Допълненията на Изборния кодекс включват и създаване на 32-ри МИР в чужбина, намаляване на прага за преференциите от 7 на 5 процента, видеонаблюдение и нов състав на ЦИК с по-малък брой членове

В първия работен ден от новото 45-то Народно събрание парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ внесе законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

Измененията предвиждат създаването на 32 МИР-Чужбина и облекчаване на системата за откриване на секции в чужбина, въвеждането на активна регистрация, машинното гласуване да замени изцяло хартиеното в секциите в страната. Предложенията включват създаването на ефективно дистанционно електронно гласуване и въвеждането на безплатно онлайн видео-излъчване на изборния процес след приключване на гласуването.

В проекта се предвижда и намаляването на минималния праг на необходимите преференции за пренареждане на листата от 7 на 5 процента и въвеждането на обжалваемост на всички решения на ЦИК. В текстовете е предвидено и намаляването на изискуемия брой население за провеждане на избори за кмет в населените места от 350 на 100 души, както и намаляване на членовете на Централната избирателна комисия от 18 на 15 души.

Според „Изправи се! Мутри вън!“ въвеждането на ефективно дистанционно електронно гласуване за българските граждани извън страната касае над 2,5 милиона българи в чужбина, а със създаването на 32-ри изборен район ще се решат проблемите с изкривяванията на пропорционалността на вота в районите вътре в страната.

По отношение на активната регистрация вносителите целят изчистване на изборните списъци от починали, напуснали страната или граждани, които не са показали интерес към изборния процес. Предвижда се тя да се извърши на базата на гласувалите на последните парламентарни избори и активно регистриралите се.

От „Изправи се! Мутри вън!“ са категорични, че с намаляването на прага за разместване на листата чрез преференциално гласуване от 7 % на 5 % ще се засили мажоритарния елемент в изборите. В големите многомандатни избирателни райони досега беше трудно преподреждането на листите заради високия преференциален праг, посочват вносителите.

Според тях с новите промени всички решения на ЦИК ще подлежат на обжалване с цел подобряване на контрола за законосъобразност на действията  на комисията.

Ново предложение е да се възстановят изборите за кмет във всяко населено място с над 100 души население, а не с над 350 души, както е в момента, както и кметовете на населени места да разполагат със самостоятелен бюджет, който се приема от общинския съвет според броя на населението. Според „Изправи се! Мутри вън!“ членовете на ЦИК трябва да се намалят от 18 на 15 души.                                                                                                                                               Капитан.


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук