Изненада! Швеция иска да ни даде 8 изтребителя ”Грипен”!

0
36
iztrebitel bgnes1
Източник : Нюз.бг

Още на първи октомври България е получила отговор на запитването си дали Швеция може да предостави изтребители ”Грипен”. Това става ясно от съобщение на асоциацията на шведската индустрия за сигурност и отбрана. Швеция може да предостави 8 изтребителя ”Грипен” до идването на новите изтребители Ф-16 през 2025-2030 г.

От съобщението не става ясно обаче дали производителят предлага 8-те самолета да бъдат купени от България или взети на лизинг.

От Министерството на отбраната обясниха за БНР, че не им е известно да са получавали официален отговор на изпратеното в края на септември запитване. Но припомниха, че подобни запитвания са били изпратени и до държави като Франция, САЩ и Израел.

В позиция до медиите от Изпълнителното бюро на БСП посочват, че са категорично против разходи за самолети „Грипен“, обявени вчера от президента Радев.

Не е работа на служебен кабинет да преговаря и ангажира дългосрочно България с такива договори. Вече има избран парламент и само той може да се произнася, се казва в позицията на партията.