Иван Гешев: Искана е такса спокойствие от фирми за бързо хранене и ресторанти в област Бургас!

0
иван гешев
Източник : Флагман

Бизнесмени от региона са принуждавани да сключват договори с фирма за унищожаване на отпадъци от животински произход, каза той.

Разследва се дейността на организирана престъпна група, занимавала се със събиране на такса спокойствие от ресторанти и фирми за бързо хранене. Това каза пред БНТ заместник-главният прокурор Иван Гешев.
Спецслужбите задържаха вчера шефа на Областната дирекция за безопасност на храните в Бургас и шестима негови подчинени.

„Дейността на тази група до този момент, според това, с което разполагаме като доказателства по досъдебното производство, е в две основни направления. Едното е в една престъпна матрица, която съдържа и в делата, които сме водили срещу служители на митниците, на НАП и на МВР, а именно за хора, взимащи т.нар. такса спокойствие, за да не изпълнят служебните си задължения“, заяви Гешев.

„Втората дейност е свързана с това, че част от ръководството на дирекцията неофициално стои зад една фирма, чиято дейност е за сключване на договори с различни ресторанти, заведения за бързо хранене. Има различни животински отпадъци“, добави той.

„Заради задължението за сключване на договори за изкупуването им са сключени фиктивни договори, без да се извършва дейност, като служителите на Областната дирекция за безопасност на храните са „мотивирали“ по правилния начин различни бизнесмени на територията на областта за договори, без фирмите да имат технологичната възможност за унищожаване на тези отпадъци“, обясни заместник-главният прокурор.

„Част от ръководството на БАБХ – Бургас седи неофициално зад една фирма, чиято дейност е унищожаване на отпадъци от животински произход. Тя няма потенциала да осъществява тази дейност. Осъществяван е рекет и не се извършва никаква услуга“, уточни той.

„Държавните служби са за това да подпомагат гражданите и бизнеса, а не за да ги мотивират да им плащат по този начин“, каза още Гешев.

- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук