Иван Бакалов : Пет теста на снимките на Борисов показаха, че няма употреба на Photoshop!

0
6
ivan bakalov eurocom1
Източник : Фрогнюз.

Пуснахме пет теста на файловете, които проверяват дали има намеса с инструмент на Photoshop. Аз съм ги наблюдавал с увеличение до 1600%. Тези тестове показаха, че нямаше употреба на инструмента Photoshop.

Това заяви журналистът Иван Бакалов в предаването „ЕвроДикоФ“ по „Евроком“ по повод казуса, който се появи в последните дни – манипулирани ли са снимките със златните кюлчетата и пачките в чекмеджето на бившия премиер Бойко Борисов.

„На някои снимки има намеса в мета данните, опитали са се да заличат на коя дата и в кой час са правени снимките“, обясни той.

„Петорни и тройни фази експертизи се правят в съдебна фаза на едно дело. В полицейско разследване и прокурорско просто дават от един-на втори-на трети“, поясни Бакалов.

„Особеното в цифровата фотография е, че този файл се намира записан върху някакъв носител. Тук няма оригинал. Всяко копие, ако го запишеш на друг носител, е абсолютно еднакво с оригинала.

Репликите, които се чуха от наши експертизи, представени уж от Брюксел, че нямало достъп до оригиналните файлове, са несъстоятелни. Копията, които са изпратени, са взети от оригиналните файлове в смартфоните, с които са правени снимките“, разясни журналистът.

Според него заключенията от въпросната „петорна експертиза“ са абсурдни.

„Смея да твърдя, че у нас няма вещи лица в тази област. Единствените компетентни са хора, които се занимават с цифрова фотография“, добави Иван Бакалов.

„Хората да не се лъжат – тези снимки са автентични“, каза в заключение журналистът.