ИТН скочи на Кирил Петков заради задължителния „зелен сертификат“!

0
24
0000514178 article21
Източник : Днес.бг

Първи отпор на премиера Кирил Петков се появи в парламента от една от партиите, които застанаха зад кабинета – ИТН.

Още преди да бъде избран за министър-председател Петков обяви, че ще въведе задължителен зелен сертификат за служителите на МС, а само два дни по-късно от ИТН излязоха с декларация в парламента, в която се обявиха против това изискване.

Андрей Чорбанов от ИТН посочи, че зеленият сертификат е тема, която касае всички българи.

„ИТН застава зад декларираната си позиция като подкрепи представителството, чиято политиката ще е на базата на споразумението подписано от четирите партии. В сектор „Здравеопазване“ партиите се договориха за активна позиция за справяне с ковид кризата, базирана на многоженство мерки, като само една от тях е активната кампания за стимулиране на ваксинацията, основаваща се на доброволен избор.

Никъде в споразумението не е записано „зелен сертификат“, никъде в предизборните платформи на партиите въпросът за въвеждането му не е споменаван или обещаван“, скочи от името на ПГ на ИТН Андрей Чорбанов.

„Правото на труд не може да бъде ограничавано със задължителни административни мерки и вместо да се коментира, която и да е от другите мерки, с изненада установихме, че новата изпълнителна власт изрази явна готовност за въвеждане на задължителен зелен сертификат, за да се реализира правото на труд в МС и някои министерства, като бяха призовани работодателите да направят същото“, продължи той.

Според него този акт по никакъв начин не кореспондира със заложените параметри в споразумението, касаещи прекия или косвен натиск гражданите да се ваксинират.

По думите му задължителното въвеждане не зелен сертификат предполага и безплатни тестове.

„Неефективността на зеления сертификат в тази му форма най- добре личи в Западна Европа, където над 80% от хората имат зелен сертификат и отново има ограничения. ИТН настоява за неналагане на дискриминационни мерки, ограничаващи правото на труд на българите“, отсече Чорбанов.

Капитан : Антиваксърите от ИТН са против сертификата, но не предлагат нищо! А позицията на Чорбанов, който разработва ваксина е меко казано странна!