К. Бачийски от П.П. поиска да се спазват законите, но от Герб скочиха срещу предложението!

0
116
1639669794287081
Снимка : Флагман.бг

Бургаският депутат от „Продължаваме Промяната“ (ПП) Константин Бачийски влезе в първи остър сблъсък в парламента. Спорът бе по повод гласуването на Правилника за работа на новото 47-о Народно събрание.

Бачийски в зала предложи поправка, според която председателят на Народното събрание да има право да глобява служебни лица и граждани, които не съдействат на депутатите при изслушването им в парламентарните комисии. Според него на санкция следва да бъдат подлагани онези от тях, които не се явяват при покана или които не предоставят поискана информация.

Бачийски се позова на конституцията. Той обясни, че „в момента не се случва нищо“, ако някой представител на институция откаже да съдейства на народните представители. А ето и какво пише в правилника на Парламента и в конституцията :

В правилника на народното събрание(чл.26) и в Конституцията на РБ пише (чл.80), че длъжностните лица и гражданите, а и държавната и общинската администрация са длъжни да предоставят всички сведения и документи поискани им от парламентарните комисии, много често това не се случва, защото няма санкции за неизпълнението им. Реален пример –  в предния парламент викаха Доган във връзка с Росенец и той не дойде, викаха и кмета на Бургас и той също не дойде и не предостави изискваните документи.

Приемането на това предложение за налагане на санкции при неизпълнение се изпълва със смисъл работата на комисиите и те реално могат да почнат да работят ефективно, като се снабдяват с необходимите им документи и сведения във връзката с тяхната работа.

Примерно комисията по енергетика искаме документи от КЕВР за да провери дали повишаването цените на тока е неправилно и ако те не ни ги предоставят и налагаме санкция за непредоставянето на документите или за неявяването на член на комисията или друг пример – Антикорупционната комисия иска документи от някой кмет във връзка с проверка за сигнал за корупция, той не ни ги предоставят и му налагаме глоба.

Да това може би нямаше да се хареса на определени органи и лица, но щеше да е добра отправна точка за по-прозрачното управление в страната.

Конституция на Република България

Чл. 80.
Длъжностните лица и гражданите, когато бъдат поканени, са длъжни да се явяват пред парламентарните комисии и да им предоставят исканите от тях сведения и документи.

ПРАВИЛНИК за организацията и дейността на Народното събрание

Чл. 26. (1) Държавните органи и длъжностните лица от държавната и общинската администрация и гражданите са длъжни да предоставят при поискване всички сведения и документи, както и становища, необходими за дейността на постоянните комисии.

(2) По искане на една трета от членовете на комисията председателят й е длъжен незабавно да отправи искане до държавните органи и длъжностните лица от държавната и общинската администрация да присъстват на заседание на комисията.

(3) Длъжностните лица и гражданите, когато са поканени, са длъжни да се явяват пред парламентарните комисии.