Гешев се жалва на ЕК, те пък му поискаха отчетност и възможност за наказателна отговорност!

0
evroparlament
Източник : Фрогнюз

След като ЕК потвърди, че е получила писмото на главния прокурор Иван Гешев, в което се жали срещу закриването на спицпрокуратурата и спецсъда, от там напомниха, че те пък искат да се въведе отчетност и наказателна отговорност за обвинител №1.
EFF509FF 1DA1 495D 8D74 CE8447ACEEE9 cx27 cy8 cw41 w408 r1 s1

От Еврокомисията потвърдиха, че са наясно с последните законодателни предложения, които Брюксел наблюдава и в контекста на годишния доклад за върховенството на закона. Според Брюксел е важно България да не обърне курса на напредък и да финализира изпълнението на последните препоръки. Става въпрос за законодателните промени, свързани с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор и заместниците му. По тази тема има позиция и на Венецианската комисия.

От Еврокомисията, цитирана от БНР,  припомнят също така и ангажимента, изразен от българското правителство да осигури непрекъснато сътрудничество с органите на Съвета на Европа за отстраняване на оставащите недостатъци по отношение на антикорупционна рамка и ефективните наказателни разследвания.

Брюксел ще продължи да следи отблизо ситуацията в България и в контекстна на предстоящия доклад за върховенството на закона, казват още от ЕК.


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук