Германия даде разрешение украинците да се обучават на танковете Леопард 2!

0
14
orig1 15

Немският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че вече може да бъде започнато обучението на украинските сили да използват немските танкове Leopard.

Писториус съобщи, че очаква в близко бъдеще да бъде взето решение за доставка на тези танкове на Киев.

„При текущата инвентаризация ще бъдат разгледани въпроси като попълването, поддръжката, ремонта и доставката на оръжейни системи при евентуално разгръщане. Сега се подготвяме за всичко това. А в случай на положително решение ще можем да действаме много бързо“, каза Писториус.

Той насърчи страните партньори, които разполагат с Leopard, да започнат обучение на украинските сили за работа с тях. Писториус заяви: „Когато това е възможно и има желание за това, няма проблем, няма да пречим. Но, разбира се, ние самите можем да направим това едва след като вземем решение как да се постъпим „Леопард“-ите“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства думите на Писториус, като подчерта, че след като бъде взето решение за доставка на бойните танкове, ще е необходимо известно време, за да бъдат „подготвени и обучени украинските войници да ги използват“.

Писториус също така подчерта, че не е съгласен с твърденията, че страната му е откъсната от останалите държави членки на НАТО, защото продължава да се противопоставя на изпращането на бойни танкове в Украйна.

В същото време стана известно, че Полша официално е поискала разрешение от Германия да предаде своите танкове Leopard 2 на Украйна, съобщи полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.