ГЕРБ вбесиха бизнеса и той скочи срещу Менда Стоянова! Радан Кънев : Това е престъпление срещу българската икономика!

0
8
640 1459611

Асоциацията на индустриалния капитал в България е категорично против предложението авансовите вноски за корпоративен данък за първите 6 месеца на 2020 г. да бъдат изчислени и определени служебно от НАП на база печалба през 2018 г., без право тези вноски да бъдат променяни за полугодието на тази година. Предложението е на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и на група народни представители от ГЕРБ към Законопроекта за мерките по време на извънредното положение.384x2161 1

„Това на практика означава задължително авансово внасяне на данък в тежка обстановка – загуби на предприятията, освобождаване на работници, фалити, който е ясно, че в края на годината ще бъде недължим. Това е неизбежно в цели сектори на икономиката, които през 2018 г. са били печеливши – туризъм, транспорт, редица производства, търговия, и които през 2020 г. ще понесат огромен спад в приходите от продажби и ще реализират отрицателни финансови резултати на годишна база. Много от българските предприятия ще са длъжни да внесат този несправедливо определен авансов данък, но няма да имат финансовите възможности да го платят поради финансови проблеми, причинени от кризата. Точно тези финансово затруднени предприятия ще бъдат обложени с допълнителен разход, прекомерна лихва върху неплатения авансов данък (ОЛП+10%), което допълнително ще „убие“ жизнеспособността на тези предприятия, за казва в позицията на асоциацията с председател Васил Велев.

Оттам напомнят, че всички отговорни правителства по света търсят начини за облекчаване на бизнеса, като предлагат фискални стимули с цел предприятията да съществуват и да се развиват и утре, когато кризата отмине, а в България с направеното предложение се цели бизнесът да финансира авансово държавата, а ако не го направи, тя го натоварва с непосилни лихви за неплатени авансови данъци.                               А ето и какво написа Радан Кънев във Фейсбук :    radan

Вместо данък върху очакваната печалба за 2020 г., която очевидно за мнозинството ще е нулева, напротив – ще имат съществена загуба, се предвижда облагане на база успешната 2018 г.

По същество – държавата иска да изстиска авансово тези, които в момента са заплашени от фалит. Не да разсрочи, не да облекчи данъчното бреме, а рязко да го увеличи. Да финансира бюджета чрез съществено увеличение на разходите на тези, които в момента нямат никакви приходи.

Това не е грешка или глупост, това е умишлено престъпление срещу бъдещето на стотици хиляди семейства и цялата българска икономика.”


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук