Европарламента обяви Русия за държава, спонсор на тероризма!

0
293
640 evroparlament1
Източник : Днес.бг

Европейският парламент одобри днес резолюция, в която определя Русия като „държава, спонсор на тероризма“. Резолюцията беше приета с 494 гласа „за“, 58 „против“ и 44 въздържали се, се посочва в съобщение на ЕП.

Решението е свързано с жестокостите, извършени от режима на руския президент Владимир Путин срещу украинското цивилно население. Евродепутатите подчертават, че умишлените нападения и зверства, извършени от руските сили и техните пълномощници срещу цивилни граждани в Украйна, разрушаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на международното и хуманитарното право, представляват терористични действия и военни престъпления. В резолюцията Русия е определена като „държава, спонсор на тероризма“ и „държава, която използва терористични средства“.768x4321 8

ЕП призовава ЕС да въведе подходящо законодателство и да обмисли добавянето на Русия в списъка на държавите, проводници на тероризъм. Това би довело до значителни ограничителни мерки срещу Москва и би имало дълбоки последици за отношенията на ЕС с Русия, отбелязват евродепутатите, предаде БТА.

Те призовават Съвета на ЕС да включи в европейския антитерористичен списък руската паравоенна групировка „Вагнер“, 141-ви Специален моторизиран полк, известен още като „Кадировците“, както и други въоръжени групировки, милиции и марионетни сили, финансирани от Русия.gen armagedon51

Евродепутатите настояват ЕС да продължи да изолира Русия на международната сцена, включително когато става въпрос за членството на страната в международни организации като Съвета за сигурност на ООН. Те очакват също да се намалят дипломатическите отношения с Москва, контактите на ЕС с официални руски представители да бъдат сведени до абсолютния минимум, а свързаните с руската държава институции в ЕС, които разпространяват пропаганда по света, да бъдат закрити и забранени.

Отправен е призив държавите от ЕС бързо да приключат подготовката на следващите санкции срещу Москва. Евродепутатите изразяват очакване страните от ЕС и Европейската комисия активно да предотвратяват, разследват и да подлагат на наказателно преследване всяко заобикаляне на европейските санкции, и да обмислят възможни мерки срещу държави, които се опитват да помогнат на Русия да преодолее наложените ограничителни мерки.