Европа обеща на Украйна нови танкове, системи за ПВО и изтребители за обръщане на войната!

0
53
ukr1
Източник : Фрогнюз.

Словакия може да прехвърли 11 изтребителя МиГ-29 на Украйна. Но има условие: Чехия и Полша трябва да поемат защитата на въздушното пространство на Словакия. „Веднага след като приземим МиГ-29 и чехите и поляците поемат контрола над въздушното пространство, можем да обсъдим бъдещето на МиГ-29“, каза словашкият министър на отбраната Ярослав Наги.

Според него Братислава не може да раздаде самолетите просто така – без да ги замени с други или без да вземе пари за тях. Един изтребител МиГ-29 струва около 35 милиона евро.

Като цяло, според Килския институт за световна икономика (IfW), към 1 юли съюзниците са обещали да предоставят на Украйна военна помощ на стойност 36,7 млрд. евро. Най-малко 40% от тази помощ вече е доставена. Съединените щати са на първо място по военна помощ с голяма разлика. В частност, въоръжените сили на Украйна съобщиха, че са унищожили 50 руски склада с боеприпаси с помощта на американски ракетни системи HIMARS.

Германия е предала на Украйна три самоходни зенитни оръдия Gepard, съобщи украинският министър на отбраната Резников на 25 юли. „Днес официално влязоха първите три Gepard, на които ни бяха предадени няколко десетки хиляди боеприпаси“, каза той. По-рано производителят на системи обучаваше украински войници в Германия. Gepard е предназначен за прикриване на сухопътни сили и унищожаване на въздушни цели на наклонени дистанции, пише още „Настоящее время“.

Британските зенитно-ракетни системи Stormer HVM са предназначени за противовъздушна отбрана. Те са в състояние да прихващат самолети на разстояние до 18 километра и хеликоптери на разстояние до осем километра. Въоръжените сили на Украйна имат шест такива системи.

Полша предаде на въоръжените сили на Украйна танкове PT-91 Twardy собствено производство – това са основните бойни танкове на въоръжените сили на републиката. Всъщност ПТ-91 е модернизиран вариант на съветския танк Т-72 с по-мощен двигател и система за насочване на огъня. Броят на прехвърлените автомобили не беше разкрит.

„Пропуск [в конфигурацията на въоръжените сили] в повече от 200 танка Т-72, ​​пропуск в определен брой ПТ-91, не мога да кажа броя от него, той ще бъде напълно запълнен и дори с двойна сила, защото това са танкове от много по-високо ниво“, каза Кшищоф Платек, говорител на Агенцията по оръжията на полското министерство на отбраната.

Това са всички реактивни самолети, които могат да носят ракети под крилото си, способни да намират цели на разстояние до няколкостотин километра.

Общо Украйна получи около 500 танка от Полша. В същото време самите поляци са загрижени за състоянието на собствените си оръжия – полският заместник-министър на външните работи Шимон Шинковски заяви, че страната не получава обещаните й германски оръжия. „Обещанията на Германия да предостави танкове в замяна се оказаха измамни маневри. Предложиха ни символичен брой танкове. Трудно е да приемем това като сериозно предложение, след като предоставихме повече от 200 танка на Украйна за два месеца“, каза Шинковски .

Германия отхвърли обвиненията за неизпълнение на споразуменията, но призна, че правилата на „кръговия обмен“ не работят, както бихме искали и системата трябва да бъде подобрена. „В ситуация като тази никой няма да измами своите европейски съседи. От самото начало беше ясно, че няма да можем да сменим всички танкове за една нощ“, каза германският външен министър Аналена Бербок.

Междувременно Украйна също очаква модерни системи за противовъздушна отбрана от Германия – инсталации IRIS-T SLM. В началото на юли Киев кандидатства за закупуване на 11 зенитно-ракетни комплекса от германска частна компания. Една инсталация струва 140 милиона евро. Но засега, според Министерството на отбраната на Германия, това оборудване е на етап производство и Федералният съвет за сигурност на Германия все още не е издал разрешение за издаване на тези системи за противовъздушна отбрана на Украйна.