Дончев в Габрово: Държавата ни да не бяга от час. Трябват мерки!

0
donchev vitse
Източник : Днес.бг

Усилията ни не могат да са само за въдворяване на ред, а трябват мерки. Това заяви вице премиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг в Габрово по повод размириците в града след  побой на служител на местен магазин от трима роми. Той уточни, че не може да се позволява хаос, заплахи за здравето на когото и да е. По думите му, държавата е взела всички мерки във всички посоки без да се съобразява с етническия произход на никого.

„Целта ни днес не е да генерираме измамно спокойствие. Жандармерията не е тук да пазят една част от обществото от друга част на обществото, а да пазят обществения ред“, каза още вице премиерът

Дончев категорично заяви, че ако няма закони, обществото може да се самоунищожи. „Първата цел е да се възстанови редът. Илюзия е, че ще продължим по старому. Едва ли очаквате да го кажа, но гневът на хората е справедлив. От усещането на някои хора в обществото, че други имат повече права от тях.“ заяви той.

По думите му, всеки български гражданин има правото да протестира, на уточни това да става по мирен начин.
Вице премиерът не скри, че създалата се ситуация е заради трупани с години грешки. По думите му, усилията не могат да са само за въдворяване на ред, а са необходими и точни мерки за постигането им и държавата е добре тук да не бяга от час.

Томислав Дончев уточни, че при снощната операция в Габрово са участвали 50 служители от областната дирекция на Габрово, 100 жандармеристи. На мирния протест в града са се събрали над 800 души. Задържани са четирима, срещу трима от които  ще се образуват досъдебни производства. Пострадал е леко и един служител, на когото е оказана медицинска помощ.

Кметът на Габрово Таня Христова също уточни, че от миналата година са съборили къщи на самонастанили се ромски семейства и са закрили напълно сегрегирано училище. „Тази седмица разпоредих да бъдат приети спешни мерки за опазване на реда и сигурността в нашия град. Сформиран беше и координационен щаб. Мерки за решаването на проблема сме предприели“, отсече тя.

- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук