Директор на „Азовстал“ : Русия е откраднала стомана за 600 млн. долара!

0
6
768x4321 11
Източник : Нюз.бг

Юрий Риженков, генерален директор на украинската металургична компания „Метинвест“, която притежава металургичния завод „Азовстал“ в Мариупол, който по време на обсадата се превърна в последната крепост на украинските защитници на града, даде интервю за Би Би Си и каза, че от заводите и от пристанищата в окупираните територии за Русия е изнесена стомана на обща стойност около 600 милиона долара.

Това са хиляди тонове стомана, като значителна част от тях вече са били платени от купувачи от Европа и Великобритания.

„Те по същество просто ни ограбват. Те крадат не само нашите продукти, но и някои от продуктите, които вече са собственост на европейски клиенти. Тоест, всъщност те крадат не само от нас, но и от европейците“, каза Риженков.

Той подчерта, че фирмата документира всички тези факти на кражби и се готви за съдебни дела. „В един момент руснаците ще трябва да отговарят не само в международни, но и в наказателни съдилища. Ние ще ги съдим, където е възможно“, подчерта топ мениджърът на „Метинвест“.

„Азовстал“ и друг металургичен завод в Мариупол, „Илич“, представляват 40% от украинското производство на стомана. 300 работници на Азовстал и 200 членове на техните семейства са загинали по време на военните действия, каза Риженков.

В края на май най-богатият човек в Украйна заяви, че планира да съди Русия за загуби от 17 до 20 милиарда долара, причинени от бомбардировките на стоманодобивните заводи, които той притежава в опустошения град Мариупол, предава Ройтерс.

„Ние определено ще съдим Русия и ще поискаме подходяща компенсация за всички загуби и загубения бизнес“, каза Ринат Ахметов, който притежава най-големия украински производител на стомана „Метинвест“, пред украинския новинарски портал mrpl.city в интервю.