Депутатите в спор бухалка ли ще е „донос-бонус“!

0
89
1366x768[1]
Източник : Нюз..бг

Депутатите се скараха по време на разглеждането на първо четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения. Вносители са бившият правосъден министър и настоящ депутат от ПП/ДБ Надежда Йорданова и Петър Кьосев.

В контекста на дебатите депутатът от ИТН Гроздан Караджов запита защо като е толкова важен законопроектът не е бил внесен от Министерски съвет? Защо се прескача процедурата по един роднински начин, недоумява Караджов и призова председателят на парламента Росен Желязков да не вкарва по експресната писта законопроекти на властта.

Депутатът от ГЕРБ/СДС Маноил Манев отговори на Караджов. Със законопроекта се премахва давността за подаване на сигнали, аргументира се Манев. Целта на законопроекта е да работи, за да не може да се крадат пари, коментира Манев. Той обясни, че със законопроекта може да се пусне сигнал и по този сигнал може да се правят проверки дори и след 100 години.

Радомир Чолаков призова законопроектът да бъде подкрепен на първо четене с обещанието за промени между първо и второ четене. Той увери, че законопроектът няма да е бухалка.

С проекта на закон се предвижда премахване на ограничението за образуване на производство, когато от нарушението са изминали повече от две години. Урежда се задължението за изпращане на потвърждение за получения сигнала до сигнализиращото лице в 7-дневен срок от получаването му и се регламентира своевременното предаване на информацията до съответните компетентни институции.

В крайна сметка депутатите приеха законопроекта на първо четене с 90 гласа „За“, 53 гласа „против“ и 5 гласа „въздържали се“. Дори и при прегласуването поискано от председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, законопроектът отново мина, само че с по-голям резултат: 112 гласа „За“, 53 гласа „против“ и 4 гласа „въздържали се“.