Денков и еврокомисар Иванова : Обсъждаме една единствена възможност за Шенген – декември 2023 г!

0
329
orig[1]
Дир.бг

Новият български еврокомисар Илиана Иванова е на първото си посещение в България след като бе избрана за поста. Първите ѝ срещи бяха с премиера Николай Денков и с предшественичката ѝ на поста – Мария Габриел, сега вицепремиер и министър на външните работи.

„Обсъдихме две теми. Първата е приоритетите на българското правителство. Втората е как да използваме възможността на нейната позиция като еврокомисар, свързан с образование, култура, наука и иновации, което дава възможност на България да се възползва максимално от европейските фондове, както и всички инструменти, които можем да използваме от ЕС“, заяви след срещата с Иванова премиерът Николай Денков.

Той каза, че в момента се обсъжда „една единствена възможност за Шенген – декември 2023 г

Еврокомисар Иванова пък коментира, че Шенген и еврозоната са сред основните приоритети, както и ресорът, който е поела от Мария Габриел – иновации, образование, култура и спорт. „Доста важни задачи остават, предстоят ни срещи и с ресорните министри, с които ще говорим подробно“, каза тя.

Иванова подчерта, че с правителството трябва да работят заедно. „Вие на национално ниво да осигурявате тази необходима стабилност и взимането на бързи и адекватни решения, а аз от своя страна да представлявам страната ни в колежа на комисарите в Европейската комисия, защото предстоят важни теми – прегледът на средносрочната финансова рамка, както и на дългогодишната финансова рамка. Трябва да имаме своето място на масата на тези преговори“, подчерта еврокомисарят.

По думите на Денков страната ни има специфична слабост – липсата на закон, който да гарантира защитата на интелектуална собственост от гледна точка на научни иновации. За да се запълни тази законова празнина вече е готов новият закон за иновациите, заяви премиерът на съвместно изявление с Иванова в Гранитна зала на Министерски съвет.

 

Снимка: БТА

 

 

 


ADS