Бургас може да има леко Метро!

3
39
Metro M2 Lausanne1
наземно метро

Бургас може да има леко метро. Амбициозната идея е на коалиция „Ние, гражданите”. Сериозните намерения на местните политици съобщи кандидатът за общински съветник и бизнесмен Ангел Божидаров, който е 8 години член на комисията по транспорт.

„Още от първия ден на новия Общински съвет с колегите от „Ние, гражданите”, които ще бъдат избрани, ще започнем сериозна работа с крайна цел – изграждане на леко метро в Бургас. Леко метро означава 3 в 1 – наземна железница, там, където трябва да прескочи даден участък се вдига във въздуха на бетонови пилони- това го има в цяла Европа.  Само в централна градска част от ж.п. гарата до хотел „Космос” ще влезе под земята, а оттам излизайки отново на земята  да се раздели на две-към комплексите „Изгрев” и „Славейков”. Това не е идея от сега, вчера или онзи ден. Тази идея е с давност 8 години”, обясни Божидаров. “ Преди 8 години говорих с кмета Димитър Николов по този въпрос, но тогава ставаше дума за изцяло подземен вариант на стандартно метро, което не можеше да се осъществи предвид някои пречки. Денивелацията на М. Рудник, подземните води , по-малко от 300 000 жители в Бургас, както и по-високата цена. С варианта за леко метро три от тези пречки( висока цена, по-малко от 300 000 жители и денивелацията на Меден Рудник) отпадат. А за подземният участък от ж.п. гара до хотел Космос вече има решение.

Metro M2 Lausanne1
наземно метро

Той е категоричен, че след изборите с колегите си ще поискат всички политици от новия местен парламент да подкрепят предложението, а за целта ще бъде свикана и кръгла маса със специалисти, които да дадат предложения за трасето.

По думите на Божидаров финансирането на бъдещото леко метро може да е само със спечелен  Евро проект. „Наскоро г-н Новаков, Евро депутат от ГЕРБ обяви, че Евро комисията отваря нови програми в периода 2021 до 2027 г, а първата е за транспорт”, уточни още кандидатът за общински съветник.

256x1921
влакче метро

По груби сметки той пресметна, че мащабният проект би струвал около 160 милиона Евро( за 20 километра), тъй като километър от трасето, според специалисти излизал 3-4 пъти по-евтино от стандартното Метро, тоест около 8 милиона Евро. По новите програми ЕС , ще финансира 70%, а за общината остава съфинансиране от 30%, или около 48 милиона Евро. Като се има предвид, че лекото метро може да се строи по 4 километра на година, то общината, ще трябва да финансира по 8 милиона на година при срок от 6 години. Божидаров  изтъкна, че изграждането на лекото метро в града, ще реши транспортните проблеми на Бургас за 100 години напред, за разлика  от

интегрирания градски транспорт  който е глътнал над  160 милиона лева и ефекта е…! “ Всичко зависи от волята на новият Общински съвет и кмета(който и да е той) за осъществяването на проекта. Бургас, ще върви напред само, ако всички се обединяват около добрите идеи. Разговарял съм по темата с кандидат кметовете Николов, Тишев, Бачийски и Табаков. След тези разговори съм оптимист“-завърши Божидаров.


- Реклама -

3 КОМЕНТАРИ

  1. Много е важно това метро да се включе някак си в железопътната линия минаваща край солниците до летището. Това ще повеиши ниемоверно доходите на Бургас и прихода на туристи!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук