БСП поведе на ГЕРБ вече с 2%, ДПС са трети, а още две партии близо до бариерата!

0
gerb i bsp na ringa

Две седмици преди Евро изборите ГЕРБ и БСП се изправят една срещу друга с практически изравнени позиции и силно мотивирани избиратели. Доминацията на едната или другата партия на изборите може да се реши от „дреболии“, в това число и от натрупването на празнични дни в деня на изборите. Това показват резултатите от социологическо проучване на агенция „Медиана“, проведено в периода  2-7 май 2019 г. с 1018 човека по метода лице в лице. Изследването е представително за страната и е реализирано със собствени средства на агенцията.

Според резултатите от проучването, БСП все пак води с малко пред ГЕРБ – за социалистите твърдят, че ще гласуват 31,9% от хората, които ще отидат до урните, а за управляващата партия – 29,9%. Според агенцията този резултат не се дължи на значимо увеличаване на електоралната тежест на БСП, колкото на отлив на избиратели от ГЕРБ (изчезва т.нар. „мека периферия“).
Евро изборите в цифри: Бюлетината ще ни струва 20 ст.

Същевременно твърдото ядро на ГЕРБ-избирателите е силно мотивирано да защити своята партия и да участва на изборите. Преди месец те бяха значително по-разколебани от симпатизантите на БСП. Сега мобилизацията и в двете групи е практически еднаква, смятат социолозите. Според тях това по всяка вероятност бележи края на ерозията на доверието в ГЕРБ в последния месец и започва възстановил доверието, което беше силно ударено от „Апартамент-гейт“.

Третата партия която може да бъде сигурна, че ще успее да премине изборната бариера (5.89 %) е ДПС. За движението готовност да гласуват декларират 10,7% от избирателите.

Още две партии се намират близо до изборната бариера за Евро избори и имаш шанс да изпратят евродепутат – ВМРО (4,7 %) и „Воля“ (4,9 %). Следват ги НФСБ (3,9 %), „Коалиция за България“ (3,8 %),  „Демократична България“ (3,4 %) и „Атака“ (2,6 %).

Според проучването обаче като цяло нито една от тези партии не може да бъде напълно изключена от шансовете за преминаване на бариерата. Причината за това е, че към момента на проучването – 8 май, близо един милион избиратели заявяват, че ще гласуват, но все още се колебаят за кого. „Люшването“ на тази огромна маса избиратели в една или друга посока може да изстреля практически всяка партия над изборната бариера, отчитат от „Медиана“.

С напредването на кампанията и отшумяването на имотните скандали изглежда намалява и желанието да се гласува. Само за един месец хората определящи тези избори като важни за България са намалели с 13 % – от 51 % на 38 %. За сметка на това всеки пети българин (22%) определя изборите за Евро парламент като събитие, което не е важно за страната ни.

За Евро вота: Разкриха 191 секции в 64 страни

Въпреки това декларираната изборна активност продължава да е висока – около 70 %, но посочените фактори поставят съмнения дали тя ще се реализира. На този етап едва 14% от имащите право на глас са категорични, че със сигурност няма да отидат пред урните. Вероятно пред изборните урни ще отидат около 2.5 млн. избиратели, предполагат социолозите.

- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук