Боряна Димитрова: Партията на Петков и Василев влиза в НС. Въпросът е дали резултатът ще е нулев?

0
2
boryana dimitrova alfa1
Източник : Фрогнюз

Проектът на Кирил Петков бе тестван без все още ясна политическа физиономия и без да са ясни мандатоносителите. Дали ще расте тази подкрепа ще зависи от конкретните очертания, които този проект придобие. Безспорно това ще е парламентарно представена партия. Въпросът е дали влизането ще е игра с нулев резултат.

Това заяви пред Българската национална телевизия Боряна Димитрова, управител на социологическата агенция „Алфа Рисърч“.

Коментарът й идва след като вчера официално бе обявен проектът на бившите служебни министри „Продължаваме промяната“, който отчете между 8-9 процента подкрепа още преди създаването си. Днес стана ясно, че партията ще подпише коалиционно споразумение с партия „Волт“, а ръка протегнаха и от „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“.

„В момента виждаме заявка да се търси повече диалог. В същото време заявката за коалицията на почтените създава не просто разделителни линии, а и едно качество на непримиримост и неприемане“, смята Боряна Димитрова.

По думите й в много голяма степен новият политически проект разчита и на личната харизма и симпатия. Стои следващата крачка – това харесване по какъв начин ще бъде покрито с конкретни мерки и програма.

„ИТН сами усетиха сътресението и отношението към себе си и те направиха кризисен пиар, стъпка към реабилитация на доверието и излязоха със заявка, че подкрепят президента Радев. При ИТН има спад, но не можем да кажем, че те ще ерозират до нива, в които да бъдат заплашени от много слабо присъствие в парламента или изпадане.

За мен има друг интересен сюжет. Не е коментирано влиянието на кампаниите в двата избора – за парламент и президент. Няколко партии подкрепиха президента Радев – имаме поне четири проекта. В момента, в който се води кампания, всяка една от тези формации ще иска да получи електорален бонус от рейтинга на държавния глава, което ги поставя в остро съперничество“, смята още социологът.