Борисов : Вдигнаха тока-айдуци! Аз ако бях нямаше да го позволя!

0
53
1645260851 bor1
Източник : Днес.бг

В България има политически рекет – от правителството към хората. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов подчерта, че е скандализиран от вчерашното изявление на външния министър Теодора Генчовска, която изнесе пред депутатите информация, че премиерът Кирил Петков води своя собствена външна политика по въпроса за РС Македония.

„Това, което каза г-жа Генчовска, навсякъде по света води до падането на правителството. Петков води външна политика срещу националния интерес на България“, подчерта Борисов.

Той припомни думите на външния министър и председателя на Смесената историческа комисия, които са заявили, че няма никакъв напредък. В същото време Петков твърди точно обратното – огромен напредък. На него не му е за пръв път да лъже, добави Борисов.
ГЕРБ никога няма да подкрепя правителство с премиер Кирил Петков“, категоричен е Борисов.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че РСМ трябва да изпълнява Договора за приятелство и добросъседство, който беше подписан по негово време. Това ясно са казали от ГЕРБ и на сегашните македонски власти.

„Бяхме лидер на Балканите. Нямаше събитие без наше участие по време на нашия мандат. Беше така, защото беше от полза за всички“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Борисов коментира и кризата с избора на гуверньор на БНБ. Според него кандидатурата на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров въобще не е ставал за този пост. Нещо повече, той е говорил глупости. Изявлението на Гюров, че настоящият гуверньор на БНБ Димитър Радев не знае какво се случва с финансите на страната, са „върла некомпетентност“. Подобни изказвания на Гюров хвърлят петно върху Банковия съюз, на който България е член“.

„От думите му излиза, че ЕЦБ не си върши работата и България трябва да бъде извадена от Банковия съюз. Забравете еврозона, ние вече не покриваме критериите“, каза Борисов и добави: Както са пътищата, така са финансите, така е и фискалният резерв.

„Ние – лошите, оставихме 12 млрд. лева фискален резерв, в момента са 4,5 млрд. лева“, каза лидерът на ГЕРБ.

Той посочи, че правителството тегли много заеми, но дори финансовите пазари са ги шамаросали и са показали, че нямат доверие в кабинета Петков.

Борисов попита също така как ще се приеме след няколко месеца актуализацията на бюджета, след като от ПП и Петков твърдят, че Любомир Каримански няма моралните качества. „В деня, когато трябва да се внесе актуализацията на бюджета, Василев и Каримански са на съд“.

Борисов заяви, че ако ГЕРБ е останал на власт, цената на електроенергията нямаше да се вдигне.

„Нямаше да харчим пари за батерии и други подобни далавери. Нямаше да позволя да се вдигне цената на тока за бита и бизнеса при условие, че АЕЦ е наш, въглищата са си наши, миньорите са си наши. Защо вдигнахте тока, айдуци?“, каза той и припомни, че цените започнаха да се вдигат от юни, много преди избухване на войната в Украйна. Според него един от изходите е бил да се намали ДДС, но това не е направено.

„Хлябът скача, защото изпуснаха цената на тока“, каза още Борисов и прогнозира, че ако това управление продължи така, инфлацията ще скочи до небесата.