Борисов : Кабинет само с премиер и водещи министри от Герб! Иначе септември на избори!

0
92
orig[3]
Бойко пое кормилото!!!

Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ започва преговори за експертен кабинет и мнозинство от понеделник. Той е категоричен, че правителство ще има само с първия мандат и с условието да е доминирано от неговата партия и министър-председателят да е от ГЕРБ. Пред скоби постави и изискването си външният, и министърът на отбраната да бъдат излъчени от ГЕРБ. Самият Борисов няма да се кандидатира за поста, за да не минира шанса за кабинет. Ако всичко това не се случи, отиваме на поредни избори през септември.

„Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ. Аз няма да се кандидатирам за премиер, просто за да можем да успокоим възможностите за преговори“, уточни той-коментира Дир.бг

„Ще излъчим преговорен екип – Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева“, обяви Борисов. По думите му преговорите започват още в понеделник.

„В понеделник ще поканим лидерите на всички партии по темите – правителство и парламент. И ако може да се положат на една плоскост, да се работи паралелно поради изострените отношения между лидерите, мисля че би било работещо“, коментира той. „След консултациите ще чуем какво мислят другите партии“, добави Борисов и призна, че още не е говорил с никого от останалите лидери. Преговорите трябва да се водят в парламента, подчерта той.

По думите му само първият мандат е шансът за сформиране кабинет. Другият изход е септември на избори, защото кабинет с втория и третия мандат няма да има. Борисов изключи варианта ГЕРБ да пробват с кабинет на малцинството и изрази готовност за диалог и компромиси.

„Единственият шанс да има правителство, е всеки да надмогне егото си, да се направи експертен кабинет, доминиран по важните министерства от ГЕРБ – премиер, външен министър, отбрана – това дават резултатите от изборите и ако може с отговорните политици да се намери диалог и да намерим експерти в първия мандат. Не се ли състави правителство с партията, победила с 10%-11%, с другите мандати няма как да стане.“, каза лидерът на ГЕРБ, като формулира условията си.

 

Снимка: БТА

„В следващите седем дни трябва да имаме правителство. Ако не, директно отиваме на избори през септември“, предупреди той.

Причината да държи на доминация на ГЕРБ в кабинета Борисов оправда с това, че трети път няма как да обясни на своите, че отново ГЕРБ печели избори, но ще отстъпва водещите министерски позиции. Борисов уточни, че Мария Габриел няма да влиза в състава на кабинета, защото има друга работа.


ADS