Аптеките получават 15% от цената на всяко лекарство, заплащано от НЗОК!

0
20
768x432[1]
Нюз.бг

НЗОК ще плаща на аптеките 15% допълнително за всяко лекарство, което се покрива напълно от Здравната каса. Това ще бъде възнаграждението им за частично или цялостно изпълнение на рецепта с лечение, заплащано от НЗОК, предаде БНР.

Такава е окончателната договорка между Здравната каса и Българския фармацевтичен съюз относно новите изменения в Наредба 4, която засяга изписването на лекарства и е със задна дата от 1 юли. 

Новото условие няма да промени предвидените промени, които имат за цел да улеснят пациентите, а именно да им се изписва цялото лечение на една рецепта и тя да може да се изпълнява в различни аптеки в рамките на три работни дни след първото ѝ отваряне. Според договореното днес за всяко лекарство в рецептата, което напълно се заплаща от НЗОК, аптеката ще получава 15%, но не повече от 25 лева.

Димитър Маринов, председателят на Българския фармацевтичен съюз, обясни, че този механизъм е по-справедлив за аптеките, след като пациентите могат да взимат лекарствата си от различни места. Той също поясни, че подадените предизвестия от аптеките за прекратяване на работата с НЗОК ще бъдат оттеглени и няма да има повече аптеки, които да не изпълняват такива рецепти.

Според управителя на НЗОК Момчил Мавров по този начин ще се оптимизират разходите за изпълнение на рецепти, които се плащат с пари от здравните ни осигуровки.

Припомняме, че фармацевтите се обявиха против и излязоха на протест след обявените промени от НЗОК, които засягаха Наредба 4 и заявиха, че така много аптеки ще фалират. В знак на протест фармацевтите подадоха и предизвестия, с които да прекратят работата си със Здравната каса.


ADS