Орбан избухна : Ракетният удар по детската болница в Киев е терористичен акт! Президентът Радев мълчи!

0
23
768x4321 18
Източник : Фрогнюз

Ударът по детска болница в Киев е терористичен акт! Това заявява унгарският премиер Виктор Орбан в социалната мрежа Х (Туитър). За първи път Орбан дава подобно определение на руски действия срещу Украйна. Това става дни след помпозното му посещение в Москва, където бе посрещнат в Кремъл от Путин, съобщава „Европейская правда“. По време на разговора между двамата руският диктатор заявил, че той е истински миротворец и искал мир, а не война.

Дни след това той извърши „трагичен и ужасяващ терористичен акт“ по определението на самия унгарски премиер, който единствен в ЕС и НАТО се опитва да доказва, че с Москва трябва да се преговаря и едва ли не да се приемат условията на Путин за прекратяване на огъня. Главното от тези условия е Киев да признае за руски превзетите с кървава агресия украински територии.

Международни наблюдатели са на мнение, че „прякото попадение на руската ракета в детската болница, е „изстрел в гърба на Орбан от „неговия приятел Вова“, пише още изданието.

Политическият опонент на Орбан – Петер Мадяр часове след руския ракетен удар срещу онко болни деца и медици в Киев обява национална кампания за събиране на помощи, които ще бъдат изпратени за украинчетата, пострадали от войната на Путин срещу тяхната родина.

Кметът  на Будапеща Гергей Корачон нарече удара срещу детската болница „военно престъпление, извършено от Путин“ и определи визитата на Орбан в Москва огромна грешка и петно върху името на Унгария.

Все още президентът на България Румен Радев не е изразил позиция по ракетната атака срещу детската болница Охматдит, където загинаха над 28 невинни онкоболни деца и медици. Вероятно държавният глава е съгласен с идиотизмите на пропутинския сайт Поглед-инфо, според който украинците сами са ударили лечебното заведение по указания и с помощта на британската МИ-6. Но дори Радев да е солидарен с тази гнусотия да бъде мъж и да го каже открито, а не да се спотайва на „Дондеков“ 2. Дори приятелят му Орбан не скри възмущението си от руската бруталност.

Чест прави на служебния министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов, който официално предложи деца, преживели ракетния удар срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В тази връзка той вече е обсъдил конкретни действия в тази посока с посланика на Украйна в България Олеся Илашчук.

 

 


ADS