Ако те е страх от гражданите, ти вече си нелегитимен!

0
43
ace222303b8063021a38bcd93a29e3271

Следващите управляващи ще знаят, че нацията ще следи всяка тяхна стъпка и няма да ги търпи не 1 г., а 10 дни, казва Георги Георгиев от БОЕЦ
Георги Георгиев е икономист по образование, управлява малка шивашка фабрика. Председател е на гражданско сдружение БОЕЦ. То стана популярно с противопоставянето на модела #КОЙ и с активната си позиция и протести срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.

– Г-н Георгиев, повече от месец продължават протестите с искане за оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Започнахте и засилени блокади из страната, но виждате ли някакъв ефект и докога така?

– Ефектът предстои – хвърлянето на оставките на Борисов, на Гешев, но не само на техните. Трябва да си тръгнат и директорът на БНТ Емил Кошлуков, и шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Тази вече четворна цел се споделя от всички протестиращи граждани. Оставките на Борисов и Гешев трябва да се случат едновременно, за да имаме някакъв пробив за реална промяна.

– Казвате реална промяна, но засега нито Борисов, нито Гешев имат намерение да се оттеглят. На този фон как възнамерявате да продължите?

– Нормално е двамата да упорстват и да не подават оставки. Те са едно. Както Борисов, Делян Пеевски, Ахмед Доган осъзнават, че ако изгубят контрол върху прокуратурата, са обречени, така и Гешев осъзнава, че ако неговите господари сдадат властта, т.е. Борисов подаде оставка като премиер, с него е свършено. Те взаимно ще се крепят и пазят, ще се опитат и чрез репресии и натиск спрямо протестиращите и лидерите на недоволството, както и срещу медии и журналисти, да спрат протестите и блокадите.

Освен че демонстрира своята наглост, Борисов показва и своята безпомощност. Протестите продължават повече от месец, блокадите – близо две седмици, а властта е неспособна да се справи с тази дълбока криза. От друга страна, тя няма и полезен ход.                                                                                                                         Ако тръгнат със сила срещу нас, срещу протестиращите, тъй като БОЕЦ е един от организаторите на блокадите, това ще бъде техният край. Оставяйки ни на блокадите, те показват слабост и страх.                                                                                  Убеден съм, че протестите ще успеят. Важното е да не се отказваме и те да се развиват, все повече граждани и населени места да се включват в тях. Ние призовахме „Блокирай мафията!“ и това трябва да се случва в цялата страна.                                                                                                                                        Където имаме наши комитети, хората се свързват с нас, а където нямаме, те се самоорганизират и блокират работата на областни управи, гари, митници, магистрали, пътища. Това е начинът за изява на нашето неподчинение срещу мафията в управлението.

– Как се развива ситуацията в страната, защото знаем, че София не е България? Питам ви, защото ГЕРБ държи властта повсеместно и като че ли има страх у хората в по-малките населени места от репресии.

– Да, ГЕРБ държат властта изцяло – и МВР, и службите, и прокуратурата, изпълнителната и местната власт. В малките населени места е още по-тежко. Там отношението на МВР е по-различно в сравнение със столицата.                                   В София протестите са символни и медиите отразяват зорко и дори да искат, ще е трудно за мафията и нейните институции бухалки да бъдат толкова агресивни и брутални.                                                                                                                    В по-малките градове върви процес на профилактиране – в Стара Загора, в Дупница, в Перник, Видин. Активните граждани са привиквани предварително, заплашвани, репресирани. Дори при опит за блокади биват задържани, съставят им се актове и пр. Но пък и там страхът се пропуква.

Надяваме се, че нашите блокади ще предизвикат лавината от всеобщо недоволство и трябва да устоим докрай. Ще спечелим тази битка не със сила, а с твърдост и решителност.

– Какво следва след това? Мнозина казват – хубаво, ще свалим Борисов, а след това какво и кой, пак ли същите втръснали и изхабени политици?

– Това е следващ разговор. В момента не е актуален въпросът кой ще дойде, а да свалим тези. Битката за властта е следващата и всички трябва да го осъзнаят. Кой ще дойде после, може би не е най-важното, защото който и да е той, ще знае, че нацията има и активно гражданско общество, което няма да го търпи не 10 години, а 10 дни, ако предаде интереса на обществото. Който и да дойде след това, няма да бъде като настоящите, които превърнаха държавата ни в кочина, буквално. И които предадоха и продадоха държавата ни.

От друга страна, вечният въпрос кой ще дойде после е все едно човек, който е тежко болен, да не се лекува, защото след това може да се разболее от друга болест. Човек прави всичко възможно да се пребори с тумора в момента, а какво ще се случи после, ще видим.                                                                                                             Вярвам, че има честни и достойни хора. Има алтернативи. Тези политици или хора, които имат амбицията да участват във властта, застанат до гражданите сега и помогнат да спечелим битката, ще имат моралното право да потърсят доверието на гражданите. Няма да убеждават, а ще са доказали, че имат смелостта да отстояват нашите интереси.

Автор : „Сега“

 

 

 


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук