Милиони украинци без ток и отопление при минусови температури!

0
452
orig1 20
Източник : Дир.бг

Обилни снеговалежи се очакват от днес в Киев, като денем и нощем температурите ще падат под нулата, а милиони хора, които все още живеят в украинската столица и в нейните околности, ще останат без електричество и отопление, предаде Ройтерс.

Вчера операторът на електропреносната мрежа „Укренерго“ съобщи, че производителите на електроенергия са в състояние да покрият само три четвърти от нуждите на потреблението, което налага ограничения и прекъсвания на електрозахранването в цялата страна.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че в 14 от 27-те области на Украйна и в Киев има ограничения за използването на електроенергия. „Повече от 100 000“ потребители са засегнати от тях във всяка от областите, добавя БТА.

„Ако потреблението се увеличи вечерта, броят на прекъсванията може да се увеличи“, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение. „Това още веднъж показва колко е важно сега да се пести електроенергия и да се потребява рационално.“

Последната руска бомбардировка в сряда нанесе най-тежките щети досега в конфликта, оставяйки милиони хора в Украйна без ток, вода и отопление.

Зеленски разкритикува в петък кмета на Киев, за това че според него не се е справил добре със създаването на кризисни центрове в помощ на хората, останали без ток и отопление след руските атаки.

Очаква се снегът да продължи да вали в Киев до средата на седмицата, а температурите да останат под нулата.

Сирени звучат в Днепропетровска, Кировоградска, Полтавска и Черкаска област.

Въздушна тревога бе обявена и в град Запорожие, добавя БТА.

А след преговори Киев върна на Москва деветима руски военнопленници, съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

„На 26 ноември в резултат на преговорен процес от територията, контролирана от киевския режим, бяха върнати 9 руски военни, които бяха заплашени от смъртна опасност, докато бяха в плен“, се казва в съобщението, цитирано от БТА.

Освободените военнослужещи ще бъдат доставени в Москва с руски военно-транспортни самолети, за да получат лечение и рехабилитация в медицински учреждения. На всички тях са предоставени необходимите медицински и психологически грижи, изтъкна руското ведомство.

При поредна размяна на пленници Украйна успя да си върне 8 военни и трима цивилни, един от които бе смятан за безследно изчезнал. Това съобщи в Телеграм Андрий Ермак, ръководител на украинската президентска администрация, цитиран днес от Укринформ.

Тази седмица Киев си върна 98 украинци, пленени от руските войски, припомни Ермак.