Кораби на НАТО пристигнаха в Бургас. Няма бежанци в Черно море!

0
922
кораб

Корабите пристигнаха в Бургас на 9 февруари и ще останат в морския град до 11 февруари.

Те са една от четирите групи от морските сили на НАТО. Основно търсят, обезвреждат мини и извършват колективна охрана. Провеждат рутинно посещение у нас като част от засиленото присъствие на НАТО в Черноморския регион в подкрепа на националния суверенитет чрез колективна отбрана, съобщава дир.бг.

Групата е в състав от флагмански кораб на Кралските Военноморски сили, кораб на турските Военноморски сили – тип минен ловец и кораб на румънските Военноморски сили – тип миночистач. Брифингът с журналисти се проведе на борда на флагманския кораб HMS ENTERPRISE.

През следващата една година трите кораба ще извършват дейности в Черно море и Източното Средиземноморие. Ученията, които провеждаме, ни дават възможност да променим ролята си много бързо от учебна във военна, ако настъпи криза или конфликт, каза капитан Джъстин Хайнс.

Капитан-лейтенант Абдула Илдъз, командир на турския минен ловец каза, че преди три дни по време на учение в района на румънското пристанище Констанца са открили и обезвредили стара дънна мина. Подобен вид мини през Втората световна война са били използвани срещу подводници, заяви Илдъз.

Дънната мина, която открихме бе на голяма дълбочина и именно заради това не е представлявала опасност за търговските кораби. Не знаем обаче къде и на какво ще се натъкнем, затова винаги трябва да сме подготвени. Някой мини се задействат само от звука на преминаващ кораб, каза турският командир.


ADS