В Италия „Феличита“, а в България „Стабилността“

0
946
албано и ромина
снимка:кроос.бг

През 1982 година в Италия невероятните Албано и Ромина Пауър печелят първо място с песента „Феличита“. Тогава през лятото работех в дискотека Морска Звезда в квартал Крайморие. По съвпадение аз спечелих (мерси) „Специалната награда на пултБалкантон“ на дискоконкурс Каваците 82. Беше престижно, защото тогава това беше национален и единствен конкурс за дисководещи в България, който се провеждаше веднъж годишно. По това време комунистическото правителство издаде заповед по заведенията да се работи с 50% българска музика, 30% руска и от социалистическите страни и 20% западна-упадъчна музика. Тези 20% ни отваряха вратата и всички музиканти и дисководещи пердашехме 80% западна и 20% източна – на късмет, ако не те хванат. В Бургас обаче, някой идиот за да се натегне издадоха допълнителна заповед за 50% българска и 50% соц. лагер. Една вечер Българската национална телевизия пуска „Феличита“ и информира, че тя печели фестивала в “ Сан Ремо „. Разбира се по черните канали след 5 дни песента е на касетка в куфарчето ми.

италия
Кръчма в Италия

Радостен и в настроение от спечелената награда в Каваците вечерта започвам първия сет с Албано и Ромина. На почивката ме викат на масата на двама, за мен тогава старчоци и ме информират, че ще ми съставят акт за пускане на западна музика. Не ми помогнаха въпросите защо БНТ я пуска, а ние тук не можем. Актът

булевард
снимка Капитан : Бургаски ресторант

беше за 20 лева. Все едно сега около 100. Само 7 години по-късно (веднага след 10-ти ноември.) виждам „Старчока“ до палатковия лагер пред общината. Отидох при него и му казах: „Искаш ли да те вкарам в палатката и да пееш „Феличита“? Бая се опули, ама аз му казах, че го съжалявам и ми е минало. Сигурно от 1982 година в Италия си пеят „Феличита“. Ние пък в България от 10 години си пеем „Стабилността“.

котва
снимка Капитан : Бургаски ресторан

Казват икономически растеж, пък много магазини се дават под наем. Казват Стабилност, пък ресторантите стабилно празни. Казват в Европа стабилно стоят зад Бате Бойко, пък тука някои стоят зад Нинова. Видях с очите си, че в Италия кръчмите са пълни, ама при тях е „Феличита“. При нас пък може да са празни, ама тук е „Стабилността“. Понеже тогава ме глобиха, сега не само си я пускам, ами за да им го върна, направо я изпях. Тъй като съм патриот, вкарах вътре и „Стабилността“. Може да я видите в нашия дневен клип „Светът е оцелял, защото се е смял“. Знам, че не мога, ‘ма са кефя!
Вуйчо Страхил.


ADS