Журналисти от червената телевизия бранят предаването на Велизар Енчев!

0
velizar bstv
Велизар Енчев БСТВ

Остро писмо до лидера на БСП, до членовете на НС на БСП и до фондация „Дума“ са изпратили журналисти от БСТВ във връзка със заплахата за сваляне на предаването на Велизар Енчев.

На последния пленум на БСП Велизар Енчев предизвика гнева на членове на НС на БСП с изялението ки, че по време на кампанията в структурите на партията „масово се критикуваше влизането на Станишев в листата“. „Защо си затваряте очите за това?“, попитал Енчев от трибуната на пленума социалистите.

Изказването му предизвикало гнева на част от присъстващите в залата, като черешката на тортата било искането на Явор Куюмджиев да се свали предаването на Енчев от телевизията на БСП.

„Заплахата за сваляне на предаването на Велизар Енчев е опасна и за БСП. Та нали вие бяхте политиците, които браните свободата на словото? Неведнъж сме ви гледали от трибуната на Народното събрание да четете декларация в защита на свободната журналистика. Днес недоумяваме защо трябва да ви припомняме, че борбата за истината няма как да се води със запушване на устата. Това са методи на недемократични структури, от които БСП винаги не само се е разграничавала, но и осъждала„, пишат журналисти от БСТВ до ръководствотож на партията.

Ето текстът на писмото:

До НС на БСП
Копие до:
Фондация „Дума“
Председателя на НС на БСП

Уважаеми членове на НС на БСП,

Обръщаме се към вас по повод тревожния сигнал, даден на последния пленум на БСП от някои членове на НС към нашия колега Велизар Енчев.
Заплахата за сваляне на неговото предаване заради това, че е изразявал собственото си мнение е изключително грозна и опасна.

Тази заплаха е опасна за БСТВ – всички, които работим тук, постъпихме на работа с мечтата за свободно поле за изразяване. Всички ние сме с убеждението, че свободата на словото е критерият, който определя дали една медия е голяма или малка. Не ни я взимайте, “малки” медии има много, прекалено много за държавата ни.

Заплахата за сваляне на предаването на Велизар Енчев е опасна и за БСП. Та нали вие бяхте политиците, които браните свободата на словото? Неведнъж сме ви гледали от трибуната на Народното събрание да четете декларация в защита на свободната журналистика. Днес недоумяваме защо трябва да ви припомняме, че борбата за истината няма как да се води със запушване на устата. Това са методи на недемократични структури, от които БСП винаги не само се е разграничавала, но и осъждала.

Заплахата към колегата ни Енчев е опасна и за България. Според „Репортери без граници“ страната ни е на 111 място по свобода на словото. Журналисти от популярни национални медии през последните дни публично заявяват, че има натиск върху тях, напускат, а други казват, че са принуждавани да напуснат. Наистина ли искате да сте част от това заробване на българската журналистика? Вярваме, че не искате, но с основание сме обезпокоени.
Призоваваме ви да бъдете на висотата на политици, които милеят за успеха на България и да не забравяте, че той никога няма да се случи, без свобода на словото.


- Реклама -