Заради глупаво правило авиокомпании летят напразно!

0
25
163808513611
Източник : Днес.бг

Авиокомпанията Lufthansa ще изпълнява 18 000 „празни, ненужни“ полета тази зима, които иначе биха били отменени поради липса на пътници.

Празните полети ще се изпълняват заради правилата, наложени от Европейския съюз, което означава, че авиокомпаниите трябва да използват 80 процента от своите летищни слотове. Ако не го направят, те рискуват да загубят правата си за излитане и кацане в полза на конкурентни превозвачи.

Brussels Airlines, едно от дъщерните дружества на Lufthansa, очаква 3000 полета без пътници до края на март.

Това са „празни, ненужни полети, само за да си осигурим правата за кацане и излитане“, според Карстен Шпор, главен изпълнителен директор на Lufthansa.

Министърът на мобилността на Белгия Жорж Жилкине написа до Европейската комисия с искане за промяна на закона за спиране на полети, които са „екологични, икономически и социални глупости“.

Текущият ангажимент на Европейския съюз за климата е да намали въглеродните емисии с 55 процента до 2030 г. и да достигне климатична неутралност до 2030 г.

Новината идва само два месеца след конференцията на ООН за климата в Глазгоу. Грета Тунберг написа в Twitter: „ЕС определено е в режим на извънредна ситуация с климата…“

През декември The Lufthansa Group обяви, че е отстранила 33 000 полета от зимното разписание поради варианта Omicron – еквивалент на 10 процента от целия мрежов план.

Те също имат своя собствена цел за климата – подобно на ЕС, групата цели да намали наполовина нетните емисии на CO2 до 2030 г. в сравнение с 2019 г. и да постигне неутрален баланс на CO2 до 2050 г.