Запалени коли, счупени витрини… Погромът в Париж Френският премиер отмени визита в Полша заради протестите!

0
ayfelova kula
Източник : Днес.бг

Френският премиер Едуар Филип отмени визитата си в Полша заради вчерашните протести в Париж, белязани от ожесточени сблъсъци между демонстранти от т.нар. „жълти жилетки“ и полицията, предаде Ройтерс.

Филип трябваше да участва в откриващата се днес в Катовице Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за промените в климата (COP24). Вместо него ще участва министърът на екологичния и солидарен преход Франсоа дьо Рюжи.
buntove parizh
По последни данни на френските власти 270 души са били арестувани в Париж, съобщи Франс прес. Най-малко 110 души, сред които 17 полицаи, са ранени при сблъсъците.

Сградата на префектурата в департамента Горна Лоара в Южна Франция беше опожарена, след като участници в протеста на „жълтите жилетки“ хвърлиха по нея бутилки със запалителна течност, съобщи радио „Франс енфо“.

Френската полиция е успяла да идентифицира около 3000 вандали, участвали в погромите и стълкновенията със силите на реда вчера, съобщи министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер. Той уточни, че сред идентифицираните има крайнодесни и крайнолеви, но също голям брой хора, дошли в Париж само и само да вършат погроми.

Френският президент Еманюел Макрон също осъди насилието с коментара, че „никоя кауза не оправдава силите на реда да бъдат атакувани, магазините – разграбвани, минувачи и журналисти – заплашвани”.

А след оттеглянето на протестиращите остана видът на истински погром – стотици запалени автомобили, разбити витрини и хаос по улиците.

- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук