Всички участници в КСНС са се самоизолирали в очакване на заповед от РЗИ! Ще пропусне ли Костадинов протеста утре?

0
306
orig1 4
Източник : Дир.бг

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че всички участници в Консултативния съвет по национална сигурност при президента са се самоизолирали. В момента се проверяват тестовете им и се очаква нареждане от Столичната регионална здравна инспекция за карантина.

„Имаме данни за тях. В момента проверяваме какъв е имунният статус, така че в зависимост от това кой какъв имунен статус има, има ли бустер или не, ще бъде поставен под различен срок на карантина“, уточни Кунчев.

До масовото изолиране на първите в държавата се стигна, след като председателят на Народното събрание Никола Минчев даде положителен тест за коронавирусна инфекция след близо 6-часовото заседание на КСНС.

Премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова са под карантина, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Каквито са правилата за всички останали, такива ще бъдат и за тях и те ще ги спазят„, посочиха от пресслужбата на правителството.

От там уточниха, че все още не е ясно дали ще отпадне насрочената за 14 часа днес среща с работодателски организации в Министерския съвет, тъй като тя може да бъде ръководена от един от вицепремиерите в правителството.

По-късно от прессекретариата на президента също съобщиха, че Румен Радев и представителите на неговия екип, участвали в заседанието на КСНС, са се самоизолирали.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев се е самокарантинирал, но продължава работа по изготвянето на проектобюджета на държавата, съобщиха от кабинета му.

Според заповед № РД-01-610 от 22.10.2020 г. на здравния министър всички контактни на шефа на парламента подлежат на карантина за срок от 10 дни, считано от последния контакт с потвърдения случай. Това означава, че всички присъстващи на Консултативния съвет по национална сигурност, чието заседание продължи близо 6 часа, би трябвало да бъдат карантинирани в домовете си с предписание на директора на Столичната регионална здравна инспекция.

На заседанието на КСНС присъстваха президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев, вътрешният министър Бойко Рашков, военният министър Стефан Янев, зам. външният министър Ирена Димитрова (която замества министър Теодора Генчовска, която бе приета във ВМА с коронавирусна инфекция преди дни – бел.ред), Десислава Атанасова от ГЕРБ, Кристиан Вигенин от БСП, Мустафа Карадайъ – ДПС, Тошко Йорданов от „Има такъв народ“, Христо Иванов от „Демократична България“, Костадин Костадинов от „Възраждане“, председателите на ДАНС и ДАР Пламен Тончев и Антоан Гечев, както и посланикът ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин обаче обяви в профила си във Фейсбук, че няма да остане под карантина, тъй като бил преболедувал Covid-19 в рамките на 3 месеца преди контакта със заразен. Малко по-късно той допълни, че е получил обаждане от РЗИ и няма да бъде поставен под карантина.

По повод изтъкнатия от заместник-председателя на НС довод за отрицателен тест от тази сутрин обаче, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова обясни, че дори да е заразен един човек, ако направи тест няколко часа след контакт, то той ще е фалшиво отрицателен.