Румен Радев за Северна Македония : Няма да направим нито стъпка назад! (ВИДЕО) :

0
23
1641836984 aaaaaaaaaaaaaa1
Източник : Евроком

КСНС обсъди перспективите за интегрирането на Западните Балкани в ЕС, което е в стратегически интерес за България. Особено внимание бе обърнато на процеса на интеграция на северна Македония, който е в застой.

Констатирано е, че страната-кандидат за ЕС не направи необходимото за изпълнението на договора, подписан преди 4 г. с България. Това каза президентът Румен Радев след консултативен съвет, свикан по въпроса за членството на Северна Македония в Европейския съюз и дали България ще й даде зелена светлина.

„Преди 30 години България първа призна Северна Македония като новосъздадена държава и никога не е отричала правото на гражданите да се самоопределят на базата на собственото си съзнание.

Но България държи на пълното равноправие на македонските българи. Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, ескалира в публични атаки срещу граждани, декларирали своята българска идентичност.

Не могат да бъдат предмет на преговори правата на българските граждани. Обединихме се, че е необходимо възстановяване на доверието във всички области от взаимен интерес“, каза още Радев.

„Министерски съвет трябва да спазва изискванията на договореностите между двете страни досега. Даването на съгласие за членство на Македония да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и с правата на македонските българи“, допълни президентът.

„Изпълнителната власт да предприеме мерки за изграждане на коридор № 8 със Северна Македония и Албания, НС да предложи на Северна Македония структуриране на съвместни парламентарни групи със Северна Македония“, каза Радев и благодари за консенсуса на участниците в КСНС.